menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Enflasyon seneye nereye nasıl düşecek?

15 2
26.05.2025

2011 yılında döne­min Fed Başka­nı Ben Bernanke, para politikasının iletişimi­ni güçlendirmek için önemli bir adım attı ve düzenli basın toplan­tılarına başladı. Baş­langıçta yılda dört kez, her mevsim ekonomik projeksiyonların gün­cellendiği toplantılar sonrasında basının önüne çıkan Fed Başka­nı, 2019’dan itibaren her toplan­tı sonrası, yılda sekiz kez soruları yanıtlar hale geldi.

TCMB’nin o dönemdeki başkanı Erdem Başçı da iletişimin önemi­ni kavramış bir iktisatçıydı. Ber­nanke’den esinlenerek iki hafta­da bir Ankara İdare Merkezi’nde biz ekonomistlerle toplantılar dü­zenledi. Uluslararası yatırımcılar bu toplantılara yoğun ilgi göster­di. Londra ağırlıklı, dünyanın dört bir yanından iki haftada bir Anka­ra’ya yolculuk yapıyorlardı.

Sert ama derinlikli tartışmalar saye­sinde karmaşık politika adımları başarıyla karşılığını buldu. Sonuç olarak, enflasyon ve faiz oranla­rı tek haneli seviyelerde seyretti. Başçı’nın görevini devretmesiyle iletişim politikası zayıfladı ve enf­lasyon hızla yükselmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul İda­re Merkezi’nde düzenlenen Enf­lasyon Raporu Bilgilendirme Top­lantısı, iletişimdeki bu zayıflığın sürdüğünü ortaya koydu. Top­lantıda uluslararası yatırımcılara manşet geçen “Bloomberg News” gibi önemli bir haber ajansı soru yöneltemezken, bayram tatili sü­resinin enflasyon üzerindeki et­kisi gibi oldukça yüzeysel konular tartışıldı. Uluslararası yatırımcı­ların ilgisi ve katılımı da minimal seviyelerde kaldı.

Yerel analistler ve gözlemciler ise merkez bankasının kısa vade­li aksiyonları üzerine yoğunlaşı­yorlar:

1 Faiz indiriminin zamanlaması,

2 Yılsonu enflasyon seviyesi.

Bu kısa vadeli konular piya­saların ilgisini çekse de, merkez bankasının........

© Dünya