Beslenmenin geleceği ve fonksiyonel gıdalar
Dünyada yaklaşık 800 milyon insan yatağa aç girerken sürdürülebilir kalkınma mümkün mü? Yetersiz beslenen insanların üretim gücü azalıyor, daha kolay hastalanıyorlar ve daha az gelir elde ediyorlar. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 17 madde ile çevresel, sosyal ve ekonomik gelişim öneriyor.
Sosyal bir sorun diğerlerini de tetikliyor, ekonomik bir çözüm diğerlerini de onarıyor. 2050 yılında aç uyuyan insan sayısının yaklaşık 3 milyar olması beklenirken Madde 2: Açlığa Son diyor ki: Açlığı sonlandır, gıda güvenliğini sağla, iyi beslenmeyi geliştir ve sürdürülebilir tarımı destekle.
Beslenmenin geleceğinde fonksiyonel gıdalar mı var? Yüksek lisans tezini bu alanda yazan Uzman Diyetisyen Gülden Kılınç’a sordum. “Fonksiyonel gıdalar bilimsel olarak geleneksel gıdalara benzeyen ancak fizyolojik faydaları kanıtlanmış ürünler. Temel beslenmenin ötesinde sağlık yararları sağlayan gıdalar veya gıda bileşenleri.
Vücudumuzun makro ve mikro besin öğelerine ihtiyacı var. Sağlıklı besinlerle yeterli ve dengeli olarak beslendiğimizde bu gereksinimi sağlayabiliyoruz. Günümüzde sağlıklı besine ulaşmak hem maliyet hem de besleyici değeri yakalamak açısından zorlaştı.........
© Dünya
