Savaşın dijital cephesi: Siber saldırılar ve blok zinciri
Günümüzde savaşlar sadece cephelerde gerçekleşmiyor. Tanklar, tüfekler yerini füzelere bırakırken dijital teknolojilerle destekleniyor ve “dijital cephe”ler açılıyor. Siber saldırılar stratejik bir silaha dönüşüyor ve bir cephe olarak karşımıza çıkıyor.
İsrail-İran gerilimi, İsrail yanlısı olan hacker gruplarının İranlı kripto para borsasına gerçekleştirdiği saldırı ile başka bir boyut kazandı. Hacker grubu yaklaşık 100 milyon USD kripto varlığı sistem dışına çıkardı ve geri alınamaz şekilde yaktıklarını duyurdu. Bu olay dijital güvenlik için büyük bir alarm niteliği taşıyordu.
Elbette bu saldırılara karşı çoklu imza cüzdanları, düzenli güvenlik denetimleri, soğuk cüzdan kullanımı ve açık kaynaklı kod altyapılarının şeffaf şekilde denetlenmesi gibi önlemlerle büyük oranda korunmak mümkün. Dijital cephenin karşısında platformların ve devletlerin bu tür güvenlik standartlarını sürekli güncelleyerek uygulaması olası hack girişimlerinin önüne geçilmesi açısından kritik önem taşıyor. İran, siber saldırıları kontrol etmek için internete kısıtlamalar getirdi.
İran Merkez Bankası, kripto para borsalarının çalışma saatlerini 10.00 - 20.00 olarak düzenledi. Bu kararla platformların güvenliğini artırmayı ve finansal sistemin korunması amaçlanıyordu. Saldırıların modern savaşların nasıl parçası haline geldiğini gösteren örneklere bakalım. Fiziksel zarar veren ilk dijital silah Stuxnet yazılımıdır. ABD ve........
© Dünya
