menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Savaşın dijital cephesi: Siber saldırılar ve blok zinciri

24 5
23.06.2025

Günümüzde savaşlar sadece cephelerde gerçekleşmiyor. Tanklar, tüfekler yerini füzelere bırakırken dijital teknolojilerle des­tekleniyor ve “dijital cephe”ler açılıyor. Siber saldırılar stratejik bir silaha dönüşüyor ve bir cephe olarak karşımıza çıkıyor.

İsrail-İran gerilimi, İsrail yanlısı olan ha­cker gruplarının İranlı kripto para borsasına gerçekleştirdiği saldırı ile başka bir boyut ka­zandı. Hacker grubu yaklaşık 100 milyon USD kripto varlığı sistem dışına çıkardı ve geri alı­namaz şekilde yaktıklarını duyurdu. Bu olay dijital güvenlik için büyük bir alarm niteli­ği taşıyordu.

Elbette bu saldırılara karşı çok­lu imza cüzdanları, düzenli güvenlik denetim­leri, soğuk cüzdan kullanımı ve açık kaynaklı kod altyapılarının şeffaf şekilde denetlenme­si gibi önlemlerle büyük oranda korunmak mümkün. Dijital cephenin karşısında plat­formların ve devletlerin bu tür güvenlik stan­dartlarını sürekli güncelleyerek uygulaması olası hack girişimlerinin önüne geçilmesi açı­sından kritik önem taşıyor. İran, siber saldırı­ları kontrol etmek için internete kısıtlamalar getirdi.

İran Merkez Bankası, kripto para bor­salarının çalışma saatlerini 10.00 - 20.00 ola­rak düzenledi. Bu kararla platformların gü­venliğini artırmayı ve finansal sistemin ko­runması amaçlanıyordu. Saldırıların modern savaşların nasıl parçası haline geldiğini göste­ren örneklere bakalım. Fiziksel zarar veren ilk dijital silah Stuxnet yazılımıdır. ABD ve........

© Dünya