menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Blockchain, kitlesel fonlarla eğitime yeni kapılar açıyor

13 1
02.06.2025

Blockchain teknolojisi, sosyal yapıları da dö­nüştüren bir araca dönüştü. Merkeziyetsiz yapısı ve izlenebilirliği ile özellikle kurum ve kuruluşların kitlesel fonlama ve sosyal fayda üretme projelerinde öne çıkıyor.

Geleneksel burs sistemlerinin sınırlı kapsayıcılığı ve ka­mu kaynaklarının önceliklendirmesi farklı ol­duğu üçüncü dünya ülkelerinde eğitime kaynak yaratabilmek, alternatif çözüm yollarını bul­mayı zorunlu kılıyor. Blockchain şeffaf, doğru­dan ve sürdürülebilir modellerle eğitim finans­manında daha kapsayıcı bir yaklaşım mümkün modeli sunuyor.

UNICEF’in Ethereum Vakfı desteğiyle Ruanda’da başlattığı pilot projede, 32 ETH stake edilerek okulların internet mas­rafları karşılandı. Proje “etki staking” yaklaşı­mıyla bağışları sürdürülebilir finansmana dö­nüştürüyor. “Save the Children” ise Cardano üzerinden bağış toplayarak doğrudan sahadaki projelere kaynak sağlıyor; Ruanda’daki Kumwe Hub gibi merkezlerde mülteci çocuklara dijital kimlik ve akademik kayıt gibi hizmetler sunu­luyor. Dünya Bankası, Batı Afrika’daki eğitim bütçelerinin takibi için blockchain çözümleri­ni değerlendiriyor. Bazı Latin Amerika ülkeleri de okul harcamalarının zincir üzerinde izlene­bilirliği için pilot uygulamalar yürütüyor.

Uganda’da bir kripto para borsası tarafından başlatılan “Lunch for Children” projesinde, öğ­renciler için kripto cüzdanlara yapılan bağış­lar doğrudan........

© Dünya