Blockchain, kitlesel fonlarla eğitime yeni kapılar açıyor
Blockchain teknolojisi, sosyal yapıları da dönüştüren bir araca dönüştü. Merkeziyetsiz yapısı ve izlenebilirliği ile özellikle kurum ve kuruluşların kitlesel fonlama ve sosyal fayda üretme projelerinde öne çıkıyor.
Geleneksel burs sistemlerinin sınırlı kapsayıcılığı ve kamu kaynaklarının önceliklendirmesi farklı olduğu üçüncü dünya ülkelerinde eğitime kaynak yaratabilmek, alternatif çözüm yollarını bulmayı zorunlu kılıyor. Blockchain şeffaf, doğrudan ve sürdürülebilir modellerle eğitim finansmanında daha kapsayıcı bir yaklaşım mümkün modeli sunuyor.
UNICEF’in Ethereum Vakfı desteğiyle Ruanda’da başlattığı pilot projede, 32 ETH stake edilerek okulların internet masrafları karşılandı. Proje “etki staking” yaklaşımıyla bağışları sürdürülebilir finansmana dönüştürüyor. “Save the Children” ise Cardano üzerinden bağış toplayarak doğrudan sahadaki projelere kaynak sağlıyor; Ruanda’daki Kumwe Hub gibi merkezlerde mülteci çocuklara dijital kimlik ve akademik kayıt gibi hizmetler sunuluyor. Dünya Bankası, Batı Afrika’daki eğitim bütçelerinin takibi için blockchain çözümlerini değerlendiriyor. Bazı Latin Amerika ülkeleri de okul harcamalarının zincir üzerinde izlenebilirliği için pilot uygulamalar yürütüyor.
Uganda’da bir kripto para borsası tarafından başlatılan “Lunch for Children” projesinde, öğrenciler için kripto cüzdanlara yapılan bağışlar doğrudan........
© Dünya
