Fødsel: Dette er hva vi egentlig bør diskutere
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Ett barn dødt er ett for mye. De som står tilbake midt i tragedien - jeg ønsker dem fred.
Hva er det egentlig vi bør diskutere? Et barn døde etter at fødselen først startet hjemme. Jeg mener - vi må løfte blikket fra dette ene dødsfallet.
Vi andre skylder hverandre å snakke om sammenhengene mellom kvinnehelse, starten på livet og finansiering. Ja, de greiene der igjen. Når det kommer til kvinnehelse blir jeg helt bunadsgerilja, med liten forståelse for helseforetakenes balanse i regnskapet.
Siri Narverud Moen
Drammenser Siri Narverud Moen skriver fast for DT om kultur og politikk, og om å være mamma i byen og naturen. Hun har tidligere bodd i Berlin, Oslo og Trondheim. Narverud Moen og skriver og lager radio for flere medier.
Det kan komme en rettssak der en fødselshjelper – som valgte å stå utafor sykehussystemet – kan bli blant dem som stilles til ansvar. Den triste saken, omtalt i både DT og andre medier, utløser spørsmål rundt en rekke sammenhenger:
* Retten til å ha kontroll på situasjonen som en fødsel er.
* Grenser for dem som sprer informasjon om noe annet enn det som – i dag – er det normale valget, sykehusfødsel, ofte medisinert.
* Usikre mødre.
* Påståtte overgrep på sykehus i forbindelse med fødsler.
Disse igjen utløser et skred av nye spørsmål og følelser avhengig av hvem som tenker på dem. Alt rundt fødsel og beskyttelse av barn kan være følsomt.
SPALTIST: Siri Narverud Moen skriver for Drammens Tidende.For orden skyld: Doulaen som er anmeldt nå mener hun er anmeldt på sviktende grunnlag. Familien opplyser via advokat at de planla sykehusfødsel.
Alt rundt fødsel og beskyttelse av barn kan være følsomt, ja. Men mye kan også........
© Drammens Tidende
