Superkraften i det lokale eierskapet
Meninger
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Denne uken ble det kjent at OSO, en av Norges aller råeste industribedrifter og en hjørnestein i Eiker-samfunnet, er solgt ut av landet. Isolert sett er ikke det salget nødvendigvis negativt eller skremmende. Men det er en kjensgjerning at norsk kapital og eierskapet i norske bedrifter forsvinner ut av landet i et urovekkende høyt tempo.
Det norske skattesystemet favoriserer dessverre utenlandske eiere fremfor norske. Vi hører om laksebaroner og Sveits-flyktninger i milliardklassen. De fleste norske bedrifter er imidlertid små og mellomstore. Deres hverdagslige problemstillinger knyttet til skatt er like reelle, selv om de ikke sexy nok til å være toppsak på nettavisene.
Det er forskjell på et avdelingskontor og et hovedkontor. Det er en grunn til at kommuner byr over hverandre for å tiltrekke seg nettopp hovedkontorene. Et hovedkontor og lokalt forankret eierskap betyr ofte tryggere arbeidsplasser, bedre betingelser for knoppskyting, bedre forutsetninger for leverandører, tilførsel av kompetanse - og ikke minst: jevnt tilfang av ressurssterke innbyggere og gode skattebetalere. Som Karoline Gleditsch, daglig leder i FBN, skriver i DN:
«Familiebedriften har også ofte en historie og tradisjon som strekker seg over flere generasjoner. Det gir en kontinuitet og stabilitet som kan være viktig i tider med økonomisk usikkerhet. Studier har vist at familiebedriften glatter ut svingninger i økonomien ved at de er mer forsiktige med å nedbemanne når tidene er vanskelige.»
Eierskap betyr noe.Vi har flust av lokale eksempler, slik banksjef Odd Morten Ramberg var ute i Drammens Tidende og pekte på i fjor.
I artikkelen ble næringslivsleder og investor Terje Stykket intervjuet om temaet. Han sa det slik:
«Alt jeg har jobbet med har utgangspunkt i Drammen, det er her jeg ønsker å bygge opp virksomhet».
Investorens ord uttrykker nettopp den ekstra motivasjonen for å bygge og lykkes i det samfunnet du selv er en del av. Betydningen av lokalt eierskap trenger vi alle å ha en bevissthet rundt, enten vi er innkjøpssjef i kommunen eller en alminnelig velger ved høstens stortingsvalg. Flere av underleverandørene til Lier-bedriften TESS var gasellebedrifter i DNs store kåring av vekstbedrifter i år. Ringvirkningene for regionalt næringsliv ved å ha en nasjonal storhet som TESS i vår midte, er store. Det........
© Drammens Tidende
