menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Advarsel: Se opp for store gebyrøkninger

9 1
07.07.2025

Kronikk

Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ny rapport viser hvordan Buskerud ligger an for investeringsbehov for vann og avløp. En ny rapport fra Norsk Vann viser at det samlede investeringsbehovet i kommunalt vann- og avløpsnett i Norge er på mellom 411 milliarder og 535 milliarder kroner de neste 20 årene. Kostnadene skal i hovedsak dekkes gjennom gebyrene husholdningene betaler.

Hvis alle nødvendige investeringer gjennomføres, vil innbyggere i Buskerud måtte betale i snitt 26.366 kroner årlig i vann- og avløpsgebyr i 2045. Det er store forskjeller mellom fylkene.

Huseierne

Huseierne er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere. Vi bor i enebolig, rekkehus, leiligheter, sameier og borettslag.

Huseierne er organisert i 17 distriktsavdelinger. Hvert distrikt har en distriktsleder.

Distriktslederen representerer Huseierne i forhold til lokale myndigheter og medier, og vil arrangere lokale kurs og medlemsaktiviteter. Vårt hovedkontor ligger i Oslo.

Kilde: Huseierne.no

Dette er en varslet utvikling. Det handler om nødvendig vedlikehold og modernisering av livsviktig infrastruktur. Men det betyr også at mange familier og enkeltpersoner i årene fremover vil oppleve en betydelig økonomisk belastning – på toppen av allerede høye levekostnader.

Huseiernes Bokostnadsindeks viser at vann- og avløpsgebyrene har økt med nesten 50 prosent fra 2020 til 2024. Samfunnsøkonomisk Analyse gjennomførte tidligere i år en undersøkelse av gebyrutviklingen i norske kommuner på oppdrag fra Huseierne. I perioden 2025–2028 forventes ytterligere vekst på 27 prosent.

Dette betyr at mange kommuner vil passere 20.000 kroner i årlige gebyrer allerede innen 2028. Gebyrene er i ferd med å bli en vesentlig del av husholdningsbudsjettene, og forskjellene mellom kommuner øker.

© Drammens Tidende