menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Har regjeringen glemt Liers befolkning?

10 1
18.06.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lier kommune – sammen med flere andre kommuner – står midt i en krevende miljøutfordring: hvordan sikre god rensing av avløpsvann for å bidra til å redde Oslo- og Drammensfjorden.

Til tross for gjentatte forsøk på dialog, har regjeringen pålagt oss å bruke 50 millioner kroner på en oppgradering av et renseanlegg som skal fases ut – et kortsiktig tiltak som fagmiljøene selv sier har svært begrenset miljøeffekt.

Er dette virkelig måten å redde fjorden på? For å sikre en ren og levedyktig fjord for kommende generasjoner, trengs samarbeid, langsiktighet og ansvar – ikke kortsiktige og ineffektive løsninger.

Lier kommune har i flere år jobbet målrettet for en bærekraftig løsning i samarbeid med Asker og Drammen. Vi planlegger et moderne, regionalt renseanlegg som skal møte fremtidens krav og beskytte fjordene. Prosjektet har fått støtte fra både Statsforvalteren og fagmiljøer.

Derfor kom det som en overraskelse da Statsforvalteren i desember 2023 – på vegne av regjeringen – innførte byggestopp i store deler av Lier og andre kommuner på Østlandet. Kravet var å umiddelbart forbedre rensingen av organisk stoff ved dagens anlegg, noe som for Lier alene betyr nær 50 millioner kroner i kostnad for en midlertidig utbedring av et anlegg som uansett skal fases ut innen få år.

Vi kunne akseptert dette dersom det lå tungtveiende faglige vurderinger bak kravet. Men fagmiljøene på tvers av kommunene konkluderer: «… midlertidige tiltak vil ha marginal betydning for utslippene fra dagens renseanlegg, og vil ikke ha målbar effekt på Drammensfjorden.»

Vi blir altså pålagt å bruke store summer på kortsiktige tiltak med minimal effekt – noe som kan svekke tilliten til de tiltakene som faktisk virker.