Vi blir straffet for å være initiativrike og økonomisk ansvarlige
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vi er to 19-åringer som akkurat har fullført videregående. Nå står vi på terskelen til voksenlivet, men i stedet for å møte muligheter, møter vi økende bekymringer.
Den ene av oss har valgt å ta et friår for å jobbe og spare til førerkort, videre studier og kanskje en dag egen bolig. Den andre skal begynne på studier til høsten og flytte hjemmefra.
Selv om vi har valgt ulike retninger, deler vi en felles uro: konsekvensene av en politikk som gjør det stadig vanskeligere for unge å stå på egne bein.
For abonnenter Les ogsåDrammen kjøper seg inn i elferje: – Dagens gladsak
Vi er unge, arbeidsvillige og klare for å ta ansvar. Men vi frykter hva fire nye år med Jonas Gahr Støre som statsminister vil bety for vår generasjon.
Vi straffes for å jobbe og spare. Frikortgrensa ligger fortsatt på 100.000 kroner. Det betyr at ungdom som oss, som jobber deltid eller i et friår, raskt må begynne å betale skatt. Selv når vi prøver å spare til det mest grunnleggende.
I praksis blir vi straffet for å være initiativrike og økonomisk ansvarlige. FpU vil heve frikortgrensa til 250.000 kroner, slik at unge faktisk får beholde mer av det de tjener.
Vi trenger en politikk som heier på ungdom som vil jobbe, ikke en som legger hindringer i veien.
For mange unge i distriktene, og også i byer som Drammen, er bil en nødvendighet. Enten det handler om å komme seg til jobb, studier eller bare ha frihet til å bevege seg.
Likevel koster det nå ofte over 35.000 kroner å ta førerkortet. Det er altfor mye. FpU vil redusere både avgifter og byråkrati i føreropplæringen. Det å få lappen skal ikke være et privilegium for de få, det skal være innen rekkevidde for alle som trenger det.
© Drammens Tidende
