Hac, Allah'a teslimiyetin aile saadetindeki tecellisidir
İslam insana iki cihan saadeti sunmak üzere gelmiştir.
Kur’an kişiye kolaylık için indirilmiştir.
"Biz sana Kur’an’ı sen sıkıntıya giresin diye indirmedik" (Taha:2)
Peygamber (sas) rahmet için gönderilmiştir. "Muhakkak ki seni alemlere rahmet olarak gönderdik" (Enbiya:107)
Şeriat-i Garra’nın asıl maksadı Allah'a kulluk etmede kula, kulluğunun başında kalp safiyeti, gidişatında kolaylık, varacağı yerde Rıza-i Bari’nin hasıl olmasını sağlamaktır. Bunların hepsi tek bir özde toplanmıştır. O da yeryüzünde halife olmaktır. Saadetin sırrı yeryüzüne "Halife" olabilmede saklıdır.
Cenab-ı Allah Bakara Suresi’nde Hz. Adem’in yaratılış kıssasında (Bakara:30-38) yeryüzünde halifeliğin nasıl başladığını anlattıktan sonra aynı surede sonraki nesillerde halifeliğin hakkını ihlal eden Beni İsraîl (Bakara:39-61) ile bu ünvana layık davranarak Rabbinin katında "İmamlık" makamına yükselen İbrahim (as)'ı (Bakar:131) da anlatmaktadır.
Bu üç kıssadan (Hz. Adem, Beni İsrail ve Hz. İbrahim) çıkarılacak ders sınanmak/imtihan olmaktır.
Hikmeti sormadan, verilen emri “semi’na ve ata’na” diyerek yerine getiren kazandı ve halife oldu, tersini yapan kınandı, helak oldu, lanetlendi ve şekavete düçar oldu.
“Bir zamanlar Rabbi İbrahim’i birtakım kelimelerle sınadığında İbrahim onları tam olarak yerine getirdi. Ben seni insanlara imam/önder yapacağım dedi...” (Bakara:124)
Hz. İbrahim sorgulamadan, teslimiyet gösterdi ve mükafatı aldı; ateşe atıldı, kazandı, evladını çöle bırakması emredildi, zemzemi kazandı, evladını kesmesi emredildi kurbanı kazandı, Kabe-i Muazzama’yı inşa etme şerefine nail oldu.
İnsanları Hacca davet etmek üzere çağrıda bulunması emredildi “İnsanlar arasında haccı ilan et/ duyur ki, gerek yaya olarak gerekse nice uzak yoldan gelen yorgun argın develer üzerinde........
© Diyanet Haber
