menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kur'an-ı Kerimden Bazı Mesajlar 8. Cüz

11 0
08.03.2025

151- “... Anne babaya iyilik edin. Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin; biz, sizin de onların da rızkını veririz. Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın yasakladığı cana kıymayın...”

Ayette “geçim kaygısıyla” anne karnındaki çocuğun öldürülmesinin de yasaklandığı dikkate alınmalıdır. “Çocuklarınızı öldürmeyin” emri kürtaj konusuyla da yakından ilgilidir.

Özellikle geçim kaygısıyla çocuk öldürmenin, Allah’ın hazinesinin herkesi rızıklandıracak kadar zengin olduğundan şüphelenme anlamı taşıdığına bir işaret vardır.

Günümüz âlimlerinin büyük çoğunluğu, hamileliğin hangi safhasında olursa olsun, çocuk düşürme ve aldırmanın haram olduğu görüşündedirler.

”Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın.”

Eğer bir insan, açıktan işlemeye çekindiği bir kötülüğü gizli olarak yapabiliyorsa, bu onun, insanlar tarafından kınanmaktan çekindiği halde Allah’ın buyruğunu ihlâl etmekten çekinmediğini gösterir.

Ayrıca kötülüğü “yapmayın” veya “işlemeyin” yerine “yaklaşmayın” buyurulması, insanı kötülük işlemeye sevkedebilecek ortamlardan uzak durmanın gerekliliğini vurgulamaktadır.

160- “Kim iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır; kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır...”

Hadislere göre istenip de yapılmayan kötülük yazılmayacak, yapılan da bir tek kötülük olarak yazılacak; yine istenip de yapılmayan iyilik bir iyilik olarak, yapılan da on mislinden 700 misline kadar katlanarak yazılacaktır. Bu hadislerin birinde “700 misli”nden sonra bir de “daha çok katlanarak” ifadesi yer alır. (Buhârî “Rikāk”, 31; “Tevhîd”, 35; Müslim, “Îmân”, 203-207)

Alimlerin görüşüne göre iyilik, bir fiil ve davranış olarak 700 misline........

© Diyanet Haber