Kur'an-ı Kerimden Bazı Mesajlar 5. Cüz
5. CÜZDEN BAZI MESAJLAR
NİSÂ SÛRESİ
31- "Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız."
Tevbe ertelenmez, ertelenmemelidir. Büyük günah işleyenlerin vakit kaybetmeden tevbe etmeleri gereklidir.
İradelerini kullanarak büyük günahları terk edenler küçük günahlardan tövbe etmiş sayılmaktadır.
Büyük günah işlemeyi alışkanlık haline getirenler ise fâsık sıfatını alırlar.
38- "Onlar Allah’a ve âhiret gününe inanmadıkları halde mallarını, insanlara gösteriş için sarf edenlerdir. Bir kimsenin arkadaşı şeytan olursa o ne kötü bir arkadaştır!"
58- "Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder..."
Yüce Allah, sorumluluk isteyen alanlarda yetkiyi liyakatsiz kişilere vermemeleri konusunda kullarını uyarmaktadır.
Hz. Peygamber, (s.a.s), emanete riayet etmeyenleri münafık vasıflı insanlar olarak ifade etmiştir.
Emanetler ehline verildiği ve adalete riayet edildiği müddetçe toplumlarda huzur ve saadet hakim olur.
Hıyanetler ve haksızlıklar ise huzursuzlukların, kavgaların, servet ve neslin helâk olmasının baş sebepleri arasında yer almaktadır.
76- "... Şüphe yok ki şeytanın planı (tuzağı) daima zayıftır."
Müminler şeytanın hile ve düzenleri karşısında korkuya kapılıp dehşete düşmemeleri için uyarılmaktadır. Çünkü şeytanın hilelerinin salih kullar üzerinde güçlü bir etkisi yoktur.
85- "Kim güzel bir işe aracılık ederse ondan kendisi için bir nasip olur; kim de kötü bir işe aracılık ederse onun da buna denk bir payı olur..."
Yararlı ve güzel bir işte yol gösteren, öncülük eden onu yapan gibidir. İyilik ve ecirden ona aracılık eden kimseler de nasip alırlar.
İslâm'a aykırı kötü bir işe aracılık yapan da o kötülüğü yapmış gibidir. Haksız bir talebin, kötü sonucun gerçekleşmesi için yapılan aracılık da yapana sorumluluk getirir; haksıza, zâlime, kötülük edene verilen cezanın benzeri bir ceza ona da verilir.
86- “Size bir selâm verildiğinde ya daha güzeli ile veya dengi ile karşılık verin. Allah, her şeyin hesabını tutmaktadır.”
Mü’min, kendisine verilen selama daha güzeliyle mukabele etmelidir.
Selâmlaşma müslümanlar arasında bir ülfet, kaynaşma, sevgi aracıdır. Bu nedenle selâmlaşma Kur’an’da ve Sünnet’te teşvik edilmiştir.
Selâm verip alanlar birbirlerine Allah’tan “iyilik, esenlik, rahmet,........
© Diyanet Haber
