Kur'an-ı Kerimden Bazı Mesajlar 11. Cüz
11. CÜZDEN BAZI MESAJLAR/1
TEVBE SÛRESİ
103- "Onları arındırmak ve temize çıkarmak üzere mallarından sadaka al!.."
Zekât, fakirin hakkıdır, onu vermek kişinin maddî ve manevi varlığını temizlemeyi ve arıtmayı sağlar; zengini cimrilik hastalığından, aşırı mal hırsından kurtarır. Kardeşlik duygularını güçlendirir.
111- "Allah, kendi yolunda çarpışırken öldüren ve öldürülen müminlerin canlarını ve mallarını, karşılığında cennet vermek üzere satın almıştır..."
Ayette müminler için kâr, kazanç, başarı kavramlarının dünya ile sınırlı olamayacağına, mutluluk anlayışının dünyevi hazlar içine hapsedilemeyeceğine işaret edilmektedir.
Ayetin sonunda, canını Allah yolunda feda etmek, 'kârlı bir alışveriş' olarak anlatılmıştır.
Bu ayet nazil olduğunda Müslümanlar tarafından büyük bir sevinçle karşılanmış ve ensardan bir kişi ayeti duyunca “Doğrusu bu karlı bir alışveriş! Artık ne vazgeçer ne vazgeçilmesine razı oluruz” karşılığını vermiştir.
113- "Müşriklerin cehennemlik oldukları müminler nezdinde açıklık kazandıktan sonra, akraba bile olsalar peygamber de müminler de onların bağışlanmalarını dileyemezler."
Allah’a şirk koşmakta ısrar ettiği ve o hal üzere öldüğü bilinen kişilerin bağışlanması için duada bulunmak Allah katında tasvip edilen bir davranış değildir.
Müşrikler için istiğfarda bulunma yasağı, onların şirk üzere öldüklerinin bilinmesi haliyle sınırlıdır.
Bir kimse hayatta iken onun kâfir olarak öleceği bilinemeyeceğine göre, henüz sağ olan inançsız bir kişinin hidayete ermesi ve bağışlanması için dua etmeye bir engel yoktur.
114- "İbrâhim’in, babasının bağışlanması için yaptığı dua ise sırf ona verdiği bir sözden ötürüydü. Ama onun bir Allah düşmanı olduğu kendisine belli olunca ondan uzaklaştı. İbrâhim gerçekten çok duyarlı, yumuşak huylu biriydi.
Hz. İbrâhim’in, babası için duadan vazgeçmesi, babasının müşrik olarak öldüğünden emin olması üzerine istiğfarı bırakması şeklinde açıklanmıştır.
119- “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.”
Ayette takva kavramı “sadıklar” ifadesiyle birlikte kullanılmıştır. Bu da gösteriyor ki, takvaya erişebilmek ancak doğrulukla gerçekleşir.
Mümin, her konuda olduğu gibi karar verme ve kararında durma konusunda da dürüstlük göstermelidir. Özellikle kötü alışkanlıklardan tövbe edip bir daha bunlara........
© Diyanet Haber
