menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Turizm istatistikleri ilerisi için ışık veriyor mu ?

5 1
23.03.2025


Yaklaşık iki buçuk aylık bir gecikmeden sonra anamızın kuzeyindeki turizm destinasyonu oluşturan istatistiklerimiz en sonunda açıklandı. Anladığım kadarıyla bu istatistikleri okuyabilmek için hem hazırlayanlar anlamında hem geç hem de güç oldu.

Turizm Bakanlığımızın turizm planlama dairesi tarafından polis genel müdürlüğü ile birlikte veriler kullanılarak açıkladığı istatistikler KITOB ile yapılan istişareler sonucunda son halini verildi.

Halkımızın anlayacağı dilde istatistiklere bir göz atalım

Bazen istatistikler açıklanırken o kadar büyük kafa karışıklıkları ile karşı karşıya kalıyoruz ki; bizler bu işi biraz anlayan insanlar olarak gerçekten de beynimiz yanıyor yani anlayamıyoruz. Gelin sizlere halkımızın anlayacağı dilde küçük bir özet yapalım.
1- Yatak Kapasitesi
Elde ettiğimiz istatistiklere göre 2023 yılında 27.138 olan yatak sayısı yüzde (1.8 ) oranın da artış ile 27.624 sayısına ulaşmıştır.
Bu tesislerin 15.078 yatak sayısı ile Girne bölgesi oteller tarafından oluşturulduğunu, yüzde ( 55) , ikinci sırada 7793 yatak sayısı ve yüzde ( 28 ) oran ile Bafra ve iskele bölgesi tesislerin aldığını, üçüncü sırada ise Mağusa bölgesinde bulunan 2765 yatak sayısı ile bu oranın ise yüzde ( 10 ) elde edildiğini görmekteyiz. Lefkoşa bölgesi 1796 yatak sayısı ve yüzde altılık oranı ile dördüncü sırada olduğunu okuyoruz. Lefke bölgesi 174 yatak sayısı ile yüzde birlik bir kapasite oluşturmuş durumda.
Burada güzel bir istatistik detayı var . 17.434 yatak kapasitesi ve 25 beş yıldızlı tesis bulunmakta . Bu pay genel toplam içerisinde yüzde 63 lük bir paya sahip . Dört yıldızlı otellerimizin oranı beş , yatak sayısı 1718 payı ise genel toplam içerisinde sadece yüzde altı . Üç yıldız otel sayısı ise 17 , yatak sayısı 2400 ve genel pay içerisinde oranı yüzde dokuz . İki yıldızlı tesislerimizin sayısı........

© Diyalog Gazetesi