Savaş baskısı tarım piyasalarını nasıl etkiler?
Savaşlar küresel krizlerin en belirleyici özelliklerini taşır. Bir diğer ifadeyle ekonomik krizlerin tetikleyicisi savaşlardır.
Bugün devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında giriştiği soykırım, Avrupa bölgesinde aşırı sağcıların yükselişi, Afrika ülkelerindeki iç çatışmalar ve istikrarsızlık, başlaması an meselesi olarak değerlendirilen Çin-Tayvan çatışması dünya piyasalarında ciddi bir savaş baskısı oluşturuyor.
Hem bölgesel hem küresel savaş tehditleri ekonomik krizleri tetikliyor, ortaya çıkan ekonomik krizler de tarımsal piyasalara ve gıda dünyasına olumsuz anlamda etki ediyor.
Krizlerin olumlu veya olumsuz etkisi; bir ülkenin üretimi, tüketimi, ihracatı, ithalatı ve dış ticaret dengesi ile yani kısaca döviz gelir ve gideriyle alakalı bir durumdur.
Türkiye özelinde olaya baktığımız zaman avantajlı olduğumuz bütün ürün ve hizmetlerden sağlanan döviz gelirleriyle, bu krizi avantaja dönüştürmemiz olası bir durumdur.
Peki ya avantajlı olmadığımız sektörler? Avantajlı olmadığımız ve ithalatı yapılan mal ve hizmetlerde ise tersi durum söz konusudur. Dolayısıyla dövizde yaşanan fiyat artışları oranında, dışarıdan alınan mal ve hizmetlerde fiyat artışı anlamında olumsuz etkileneceğimiz ortadadır.
Tarımsal ürünlerde de benzer etki söz konusudur.
Döviz kurlarının yatay seyri bir anlamda ithalat yapan firmalara avantaj........
© Diriliş Postası
visit website