Kurbanda gıda güvenliğine dikkat!
Kurban Bayramı’nda, kurban kesimi ve sonrası karşılaşılacak gıda güvenliği problemlerini önlemek için kesimden itibaren yapılacak önlemlerden bahsetmek istiyorum.
Havalar, mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Böylesi durumlarda sağlıklı kurban eti için nelere dikkat etmeliyiz? Kısaca bunlara bir göz atalım.
Her şeyden önce kesilecek hayvan mutlaka sağlıklı olmalıdır. Bunun için büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve tamamında ise Veteriner Sağlık Raporu’nun uygun olması gereklidir. Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve aç bırakılmamaları, etlerin kalitesini etkileyen başlıca faktörlerdir.
Kurbanlık hayvanlara kesim anının en az altı saat öncesi, ihtiyaca göre su verilebilir ancak kesinlikle yem verilmemelidir. Kurbanlık hayvanları, kesim öncesinde strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınmak gerekir. Kesim öncesi strese maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler, uzun raf süresine sahip olmazlar. Usulüne uygun olmadan yapılan kesim ve kanın yeterince iyi bir şekilde akıtılamaması da etlerde bakteriyel bozulmaya neden olan diğer önemli faktördür.
Kurban etlerini nasıl muhafaza etmeliyiz?
Dini yönden kurbanın sağlıklı hayvan olma şartıyla, doğru kesim işlemleri ve et muhafazasının uygun koşullarda yapılması kaydıyla, halkımızın beslenmesine ve hayvancılık sektörüne önemli bir katkı sağlamakta. Sağlıklı kesim, işleme ve muhafaza için gerekli tedbirlerin alınarak tüketicinin korunmasına kadar olan uzun zincirin kırılmaması gereklidir. Gıda güvenliği açısından riskli konuma gelmemesi için özen gösterilmeli ve uygun işleme yöntemleriyle tedbir alınmalı.
Kurban........© Diriliş Postası
visit website