Küle dönen sadece çiftçilerin emeği mi?
Son dönemde anız yangınları ciddi derecede arttı. Kimi tarla temizliği diyor, kimine göre ise örtü altı yangınlar…
Öyle ki bir kıvılcımla Türk çiftçisinin bir yıllık emeği küle dönüyor. Peki, yok olup giden sadece çiftçilerimizin emeği ve alın teri mi? Kesinlikle hayır! Yangınlarla birlikte ülkemizin geleceği yanıyor, umutlarımız yok oluyor. Yanan sadece ciğerlerimiz değil, cebimiz de yanıp kül oluyor!
‘Yeşil vatan’ı iyi korumalıyız!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a göre, anız yangınları toprak verimliliğini bitiriyor. Sayın Bayraktar’ın şu tespitlerine katılmamak mümkün değil:
“Anız yakmak, doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, zaten organik maddece yetersiz olan topraklarımızın iyice fakirleşmesine ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına neden oluyor. Anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır ve toprağa sızmasını sağlar.”
Zira toprağa gübre olacağı inancıyla başlatılan anız yangınları, uzun vadede toprak verimliliğine ciddi zararlar veriyor. Hatta verimliliğin tamamen kaybolmasına sebep oluyor.
İşin bir de gıdaya ulaşım ayağı var… Tarımsal üretimin stratejik önemi, her geçen gün daha fazla hissediliyor, gıdaya olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla! Böyle bir durumda, tarımsal üretimi tehlikeye atmak akıl karı değil!
Peki, bu kadar tehlike arz eden anız yakma uygulaması neden........
© Diriliş Postası
visit website