Kalkınmanın temel taşı geleneksel tarımdır
Biz ne dersek diyelim. Tarımsal üretimde tekelleşme tamamlandı gibi. Yetmedi! Tohumla oynandı, toprak yapısı bozuldu. GDO’lu gıda üretimi, dünyanın bir gerçeği hâline getirildi. Anormal ne varsa normalleştirildi. Bir diğer ifadeyle sürü tersine döndü, topallar öne geçti.
Böyle bir atmosferde geleneksel tarım yöntemlerini unutturmamak, doğal gıdalar üretmek, sağlıklı ve helal beslenmek başka bir önem kazanıyor.
Doğal ve sağlıklı gıdalar üretmenin yolu da geleneksel üretim metotlarına sahip çıkmaktan, küçük aile işletmelerini, gençleri, kadınları tarımsal üretimin merkezine çekmekten geçiyor.
Yani tarımdan kopartılan insanların tekrar toprakla barıştırılması, emekle tanıştırılması gerekiyor.
Gelelim tarımda yapılan yeni hamlelere… Yukarıda saydığım sebeplere bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bir dizi yeniliğe imza atıyor; ezber bozan uygulamaları bir bir hayata geçiriyor.
Bir defa şunu iyi anlayalım… Bakanlık bu konuda net açıklamalar yapıyor, kararlı bir duruş sergiliyor, sonuç odaklı uygulamaları devreye sokuyor.
Kırsalda yani köylerde yaşayan kadınların ve gençlerin var olmaları, tarıma katkı sağlamaları, üretmeleri için her türlü destek, teşvik, hibeyi vermekte kararlı. Bakanlık, üretecek insanları doğru bir şekilde yönlendirmeye çalışıyor.
‘Bunu neden yapıyor?’ sorusuna gelince… Cevap kısa ve net; kırsalda yaşayanların kentlere akın etmesini engellemek için.
Peki, kırsaldaki kalkınma hamlesinin temel taşları neler?
Birincisi,........
© Diriliş Postası
visit website