Çocukları yapay zekâdan korumak
Yazılarımı takip edenler, “Ateş ve tekerlek dâhil, insanlık tarihinde kötüye kullanılmayan hiçbir icat yoktur.” ifadesini sıkça kullandığımı bilirler.
Aynı kanaati yapay zekâ için de taşıyorum; hatta şu sıralar en fazla yapay zekâ için taşıyorum bile diyebilirim.
Bakmayın siz yapay zekâ konusu her açıldığında insanın ağzını açık bırakacak örneklerin önümüze konulmasına. Teknoloji söz konusu olduğunda hem reklamı bol olur hem de “ağzı açık ayran delisi” alıcısı çok olur.
Hastanelerde röntgen odasına hamile ya da hamilelik ihtimali olanları almıyoruz. Peki, yapay zekâ karşısında korumamız gerekenleri nasıl koruyacağız? Örneğin çocuklarımızı?
Şunu baştan söyleyelim; yapay zekâ, çocuklara zarar vermek için kullanılabilir. Kullanılabilir kelimesi lafın gelişi, aslında kullanılıyor. İşin daha da beteri hem çocuklara karşı kullanılıyor hem de bizzat çocuklar tarafından kullanılıyor.
Bu noktada belki işin en kötü tarafı yapay zekânın çocukların cinsel istismarı için kullanılması.
Uluslararası ölçekte faaliyet gösteren ‘İnternet İzleme Derneği’ne göre binlerce çocuk ‘deepfake’ yani yapay zekâ tarafından üretilmiş sahte görüntüler ile taciz ediliyor ya da istismara sürükleniyor.
Bu konuda en önemli gelişmelerden birisi özellikle 2023 başından bu yana dünyayı sarsan şu meşhur ChatGPT gibi ‘üretken yapay zekâ’ araçları.
Geçen hafta yayınlanan ‘World Bank Group’ raporuna göre üretken yapay zekâ araçlarını her ay yaklaşık üç milyar insan ziyaret ediyor. Unutmayın, dünya nüfusu sekiz milyar.
Üretken yapay zekâ, adı üstünde üretkendir. Kullanıcılarına metin, resim ya da video şeklinde içerik üretme imkânı sağlar.
İşte yapay zekânın bu gücü, yapay zekâ tarafından üretilen çocuk cinsel istismar malzemelerini........
© Diriliş Postası
visit website