Dr. Recep Albayrak ve Türklerin İran’ı
- Merhum Dr. Recep Albayrak
Merhum dostum Dr. Recep Albayrak, “Türklerin İran'ı” adlı bir kitabı yazdı ve yayınlanmadan Şubat 2013'te 62 yaşında vefat etti. Merhumun cesedi, Kütahya Simav Demirciköy Mezarlığı’nda anne ve babasının da olduğu ailesinin mezarı yanında, başından kurşunla vurulmuş olarak bulundu. Daha sonra adli tıp raporuna göre intihar olarak kabul edildi ve Simav'da defnedildi.
Dr. Recep Albayrak, uzun yıllar Milli İstihbarat Teşkilatı'nda üst düzeyde görev yapmıştı. Türkoloji, Türkiye, Afganistan, Özbekistan, Irak ve İran üzerine kapsamlı saha ve ilmi çalışmaları bulunmaktaydı. Türkiye’de Ortadoğu’yu en iyi bilen isimlerden birisi olarak kabul edilirdi. İyi derecede Farsça bilirdi.
Albayrak; İran, Afganistan, Özbekistan gibi kritik yerlerde görev yapmıştı. Dr. Recep Albayrak, emekli olmadan önce MİT İskenderun Bölge Başkanı olarak çalışmıştı.
-Türklerin İranı, Dr. Recep Albayrak
Vefatı döneminde henüz yayınlanmayan yazdığı “Türklerin İran'ı” kitabı yüzünden öldürüldüğü yönünde iddialar olmuştu. Vefatından sonra 15 Mart 2013'te bu kitap iki cilt olarak yayınlandı. O dönem, yayınlanan kitapta bazı bölümlerin olmadığı yönünde görüşler de oldu.
Merhum Recep Albayrak ağabey, Çerkes asıllı yiğit ve zeki bir insandı. Kerkük Hıristiyan Türkmenleri, Kerkük Hıristiyan Türkmenlerine ait ilahi metinleri, Asurlular, Asurluların Keldani / Katolik Kilisesine ait Türkçe ilahi metinleri, Asur alfabesi ile yazılmış Türkçe ilahi metinler, Güney-Batı Azerbaycan'daki Asurlulardan derlenmiş küçük sözlük gibi çalışmaları vardı.
Günümüzde İran İslam Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın adını ilk defa ondan duymuştum. Dr. Recep Albayrak, o dönemde İran'ın mevcut durumunu ve geleceğini çok iyi analiz eden iyi yetişmiş donanımlı bir uzman kişiydi. Allah rahmet etsin. Ruhu şad olsun.
-Merhum Dr. Recep Albayrak
Dr. Recep Albayrak ile yaşadığı dönemlerde muhtelif defalar görüşmelerimiz oldu. Kendisi, yazmış olduğu ve “Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü” tarafından basılan, “Türkmen ve Asur Kiliselerinde Okunan Türkçe İlahi Metinler” kitabının tanıtımının yapılmasını benden rica etti. Ben de bu kitabın tanıtımın yazısının yazılmasını Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi merhum dostum Prof. Dr. Ulvi Reha Fidancı’ya teklif ettim. Söz konusu tanıtım yazısı o dönemde Av. Ünsal Aktaş tarafından yayınlanan “Kırım Dergisi”nde basılmıştı.
Diğer taraftan merhum Dr. Recep Albayrak tarafından Türkiye’ye tanıtılan ve bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Dr. Mesud Pezeşkiyan'ı bu vesile ile ayrıca tebrik eder ve başarılar dilerim. Sayın Pezeşkiyan da İran İslam Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı merhum İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs 2024 tarihinde helikopter kazası sonucu vefat etmesi üzerine seçimle göreve geldi. Bu kaza ile ilgili olarak da farklı görüşler konuşuldu.
Diğer taraftan Türkiye’de o dönemde esrarengiz bir intihar şeklinde ölümler olmuştu. Ancak istihbaratçıların ‘intiharları’ darbe davaları sürecinde ölen askerler kadar konuşulmadı. Ölen bu kişilerin, darbe davaları ile bağlantıları da kamuoyunda ve basında sessiz bir dikkatle takip edilmişti.
Basında ve kamuoyunda bunlardan ayrı olarak “OdaTV davası” kapsamında tutuklu yargılanırken Silivri cezaevinde ölen MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu (*) daha çok konuşulmuştu. Halen de konuşulmaktadır.
Dr. Recep Albayrak, olay günü Ankara’daki evinden “konferansa gidiyorum” diye çıkmış. O dönemde arabası yokmuş. Araştırmalarda ismine kesilmiş bir otobüs bileti bulunamamış. Bu gizemli ölüm, kayıtlara ‘intihar’ olarak geçmiş. İddialara göre geride bir de ‘belge dolu çanta’ bırakmış.
Yaşadığı yıllarda onu çok kişi “MİT mensubu” olarak tanımıyor ve “araştırmacı yazar” olarak biliyordu. Aslında onun bir dönem,........
© Dikgazete.com
