Sosyal Roller ve Kişilik
Alfred Adler’in teorilerini
Türk toplumuna özgü dinamiklerle ele almış
ve sosyal rollerin birey üzerindeki etkisini incelemiş olan
Dr. Turhan Yörükan’a göre,
Türk toplumunda aile yapısı,
gelenekler ve kolektif değerler,
bireyin kişilik gelişiminde
belirleyici rol oynamaktadır.
Genel
Makale yazdığım birkaç mecrâda Ocak 2025 ayında başlattığım zaman zaman bir yazar ve eserini tanıtma uygulaması kapsamında dibace.net sitesi için hazırladığım bu makalem “Dr. Turhan Yörükan” ve onun öne çıkan eserlerinden biri olan “Alfred Adler – Sosyal Roller ve Kişilik ” hakkında olacak…
Yazar Hakkında
1927 yılında İstanbul’da doğmuş olan Yörükân, lise öğrenimini Lâtince eğitim veren okullarda tamamladıktan sonra Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirirken, İlim Tarihi kürsüsünden mezun olan ilk kişi olmuştur. Aynı fakültede psikoloji ve pedagoji asistanı olarak göreve başlamış olan Yörükân; “Kültür ve Kişilik” konusunda hazırladığı doktora tezini Hilmi Ziya Ülken (1901-1974) ve Hans Freyer (1887-1969) gibi önemli hocaların dâhil olduğu beş kişi önünde üstün bir başarıyla vermiştir. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne geçmiş; burada sosyoloji, sosyal psikoloji ve araştırma metodolojisi dersleri vermiştir. Yine aynı tarihlerde Yüksek Savunma Akademisi’nde dersler verirken İmar ve İskân Bakanlığı’nda şehirleşme ve şehir politikaları üzerine önemli çalışmalarda bulunmuştur. Yazarın felsefe, psikoloji, kişilik oluşması, şehir-konut sosyolojisi ve sosyal psikoloji konularında yayınları bulunmaktadır.
Türk psikoloji literatüründe önemli bir isim olan ve sosyal psikoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Yazarın çalışmaları, bireyin sosyal çevresi ve toplumsal rollerle olan ilişkisine dair derinlemesine bir perspektif sunar. Yazar, Adler’in teorilerini Türk toplumuna özgü dinamiklerle ele almış ve sosyal rollerin birey üzerindeki etkisini incelemiştir.
Eser Hakkında
Bu kitapta, Adler (1870-1937)’in hayatı ile geliştirmiş olduğu Bireysel Psikoloji sisteminin nasıl iç içe girmiş olduğu; kişiliğini etkilemiş olan olaylar ile sistemine şekil vermiş olan temel kavramların birbiriyle ne derece ilişkili bulunduğunu, Adler’in teorilerinin Türk toplumuna özgü dinamiklerle nasıl ele ele alındığını ve sosyal rollerin birey üzerindeki etkisini çok açık bir şekilde görmek mümkün olacaktır.
Adler, Neo-Freudyen (Yeni Freudcu) bir ekol olan ve “ego psikolojisinin” temsilcisi Alman kökenli ABD’li psikolog Karen Horney (1885-1952) ve Yahudi kökenli Almanya doğumlu ABD’li ünlü psikanalist, sosyolog ve filozof Erich Fromm (1900-1980) gibi Yeni Freudcuları, Freud’dan daha fazla etkilemiş olan bir psikologdur.
Adler’in kapsayıcı, varoluşçu ve bilişsel psikolojiye yapmış olduğu katkılar, kendisinden sonra gelen Abraham Maslow (1908-1970), Carl Rogers (1902-1987)), Rollo May (1909-1994), Julian Rotter (1916-2014) ve Albert Bandura (1925-2021) gibi ünlü kişilik psikologlarını da etkilemiştir. 1975 yılında yayımlanmış olan bir bibliyografya, Adlerci psikoloji literatürüne on binden fazla başvurunun yapılmış olduğunu ortaya koymuştur.
Adler’in görüşlerini ve yaptığı etkilerin tam bir panoramasını vermek; psikologlara, psikiyatristlere,........
© dibace.net
