menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KÜLTÜRÜMÜZ ARTSIN

10 0
02.04.2025

Öncelikle Ongolog ne demek, bir bakalım. Onkoloji Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilebilir. Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu (kötücül, habis, malin) tümörleri ifade eder. Burada çok duyduğumuz ve fakat ne anlama geldiğini pek bilemediğimiz "tümör" kavramıyla karşılaştık. Basit bir anlatımla; Tümör , vücutta anormal hücre büyümesi sonucu ortaya çıkan 'kitle' veya 'şişlik' olarak tanımlanır. Hücreler, normal koşullarda düzenli bir şekilde büyür, bölünür ve ömrünü tamamladıktan sonra ölürler. Ancak bazı durumlarda bu süreç kontrolden çıkar ve hücreler anormal bir şekilde çoğalmaya başlar.

Tümör çeşitleri genellikle iyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign) olarak iki ana gruba ayrılır. İyi huylu tümörler, genellikle yavaş büyüyen, çevresindeki dokuları işgal etmeyen ve metastaz yapmayan tümörlerdir. Kötü huylu tümörler (malign tümörler), kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve çevre dokulara zarar verme eğilimi gösteren kanserli hücre kitleleridir. Her iki durumda da uzmanlara gidilmeli, erken teşhis tedavi olma ve iyileşme olasılığı artacaktır. Özellikle kötü huylu tümörlere müdahale ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir.

Burada ele alacağımız yazımızda bir kavramdan da söz edelim efendim..O kavram da şudur. Nöropeptid Y, sinir sistemi tarafından üretilen bir protein molekülüdür. Bu peptid, enerji dengesi, iştah ve stres tepkilerini düzenlemede kritik bir role sahiptir.

Bir başka anlatımla; Beynin aktivitesini etkileyen sinyal molekülleridir. Ağrı duymama, ödüllendirme, besin alımı, metabolizma, üreme,........

© Denge