menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Moda mı kesim mi?

22 1
30.06.2024

Pek çok konuda modadan söz edilebilir ancak moda denildiğinde aklımıza öncelikle belli bir zaman dilimi içinde popüler olan giysiler geliyor. Günümüzde modaya, kişilerin ihtiyaçlarından ziyade mevcut ekonomik sistemin ihtiyaçları yön veriyor. Satışları artırmak için moda sık sık değiştirildiğinde henüz yeni olan elbiselerimiz giyilmez hale gelir. (Aslında bize öyle gelir.)

Bence kıyafetlerimizi günün modasına uydurma gayretimizin yanı sıra “moda” sözcüğünü kullandığımızda adlandırma konusundaki bir modaya uymuş oluruz. Çünkü henüz dilimizde moda kavramı yokken Osmanlı’da revaçta olan kıyafetlere “kesim” adı verilirdi. Cezayir kesimi, Fransız kesimi gibi...

DİLDE YARATICILIK

Elma ağacına armut aşıladığınızda melez bir meyve çıkar ortaya. Bu durumdan ağaç zarar görür mü bilmem ama aşılama yapılmaktadır. Ancak bir dile başka dillerden sözcük aldığınızda durum farklıdır, dışarıdan gelen sözcükler o dilin gelişmesini, kendi içinde yaratıcılık sergilemesini engeller. Sözcük almaktan daha kötüsü yabancı dillerden kural almaktır. Kural aldığınızda dilin dumura uğrama tehlikesi vardır. Aşırı olmamak kaydıyla sözcük almanın dili zenginleştireceğini düşünebiliriz, Ziya Gökalp’in de dediği gibi “Türkçeleşmiş Türkçedir” diyebiliriz. Ancak “restoran” yerine “restaurant”, “kafe” yerine “cafe” yazmak dilimize zarar verir çünkü Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dildir.

Yabancı dillerden sözcük almanın en önemli........

© Cumhuriyet


Get it on Google Play