Kadınlarımız mağdur mu?
Kadınlarımızın mağdur olup olmadıkları konusunda iki farklı görüş var. Birinci görüşe göre kadınlarımız mağdur değildir, ailelerini onlar yönetirler. Bu konudaki ikinci görüş ise kadınlarımızın ortalama olarak mağdur oldukları yolundadır.
Buna göre kadınlarımız çoğunlukla itilip kakılırlar, fiziksel, sözel ve ekonomik şiddete uğrarlar, binlercesi mor gözlerle mor çatılara sığınmak zorunda kalır ve kadın cinayetleri giderek artmaktadır. Ben ve eşim Prof. Dr. Zehra Dökmen ikinci görüşün büyük ölçüde doğru olduğunu düşünüyoruz. İkisini de irdeleyelim.
KADINLARIMIZ MAĞDUR DEĞİLDİR
Bu görüşü savunanlar özellikle Anadolu’muzda boyun eğici gözükseler de kadınların alttan alta, sessizce, yani ilmi siyasetle eşlerini yönettiklerini iddia ederler. Kadınların geçmişte de mağdur olmadıklarını savunarak “Osmanlı’da kadınlar saltanatı vardı” derler.
Engin Geçtan bu konuda “İnsan Olmak” adlı kitabında şöyle demiştir: “Birçok ailede görünürde babalar karar alırlar ancak kararın asıl sahibi annedir ama anneler babanın erkeklik rolüne gölge düşürmeyecek şekilde süreci yönetirler. Kararı anne verir, baba ilan eder. Bu durumda toplumumuz biçimsel olarak babaerkildir ama üstü kapalı şekilde anaerkil sayılabilir.”
KADINLARIMIZ MAĞDURDUR
Yukarıdaki görüş Geçtan’ın “İnsan Olmak” adlı kitabında yer alıyor. Kanımca bu kitap yayımlandığı günden bugüne alanında abidevi niteliktedir, insana ilişkin pek çok önemli bilgiyi içermektedir. Kitapta itiraz edebileceğim tek nokta kadınların ezilmediklerini ileri süren yukarıdaki paragraftır. Geçtan bu paragrafta, hiçbir art niyet taşımadan aileleri kadınların ustaca yönettiklerini ifade etmiştir. Bazıları ise art........
© Cumhuriyet
visit website