menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İstanbul’un işgali ve ulusun egemenliği

34 20
26.04.2025

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İstanbul İngilizler tarafından işgal edildiğinde, Mustafa Kemal Atatürk, işgal kuvvetleri için, “Geldikleri gibi giderler” ifadesini kullanmıştı.

Atatürk, Samsun’da başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın altyapısını İstanbul’da hazırladı; işgal altındaki İstanbul’da aylarca dava arkadaşlarını örgütledikten sonra, 1919’da Samsun’a ayak bastı; oradan Havza’ya, Amasya’ya, Erzurum’a ve Sivas’a geçerek mücadelesini Anadolu’da büyüttü ve son olarak Ankara’yı Kurtuluş Savaşı’nın komuta ve idari merkezi olarak seçti.

Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurarak, egemenliğin padişahtan ve halifeden alınıp, halka, millete, ulusa devredilmesi doğrultusundaki ilk büyük adımı attı.

Bu aynı zamanda, halk, millet, ulus egemenliğine dayalı yönetim biçimi anlamına gelen cumhuriyetin kurulması doğrultusundaki ilk adımdı.

Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra TBMM kararlarıyla, 1922’de saltanat ve padişahlık düzeni kaldırıldı, 1923’te Cumhuriyet kuruldu, 1924’te halifelik kaldırıldı.

Atatürk’ün dediği gibi işgal kuvvetleri gerçekten de geldikleri gibi gittiler!

***

Ulus devlet aynı zamanda, ulusun, halkın, milletin egemenliğine dayalı bir devlet modelidir.

Ulus devlet, antikçağdaki kent devletleri........

© Cumhuriyet