menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sistem ve yönetememe krizi

25 1
08.07.2025

Son dönemde ülkemizde yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların temelinde sistem krizi var. Yönetenler tarafından bu olgu bir türlü kabul edilmek ve görülmek istenmese de sonuçta gerçekler balçıkla sıvanamıyor. Zorlama yöntemlerle ve gerekçelerle yaşanan süreci anlamak ve anlatmak mümkün olmuyor. Ekonomik kriz, siyasal krizi tetikliyor ve giderek bir sistem krizine dönüşüyor. Kısacası, Türkiye bu yeni sistemle yönetilemiyor.

Türkiye’nin parlamenter demokratik sistemden uzaklaşması, adına ne denirse densin, özünde çağdaş demokrasi olmayan otoriter yönetimlere sürüklenmesi; ülkeyi de, halkı da geriyor. Türkiye’nin üzerine uydurulmak istenen elbise, ölçü, ayar tutmuyor. 150 yıllık parlamenter sistem geleneğine sahip, 86 milyonluk Türkiye; bu yeni kalıba bir türlü sığmıyor, sığdırılamıyor. Zorlamayla tutturulmaya çalışılan dikişler, teyeller de zamanla atıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyonunu yüzde 1.37 olarak duyurdu. Yıllık enflasyon ise yüzde 35.5 olarak ilan edildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da enflasyon oranını haziran ayı için aylık bazda yüzde 1.77, yıllık bazda ise yüzde 44.38 olarak açıkladı. ENAG’ın hesaplamasına göre aylık enflasyon yüzde 3.05 oldu. 12 aylık artış oranı ise yüzde 68.68 olarak hesaplandı. Böylece TÜİK ile ENAG arasındaki hesaplanan enflasyon farkı yüzde 33.63 oldu.

Maaş artışları TÜİK verilerine göre hesaplandığı için, memur ve memur emeklisi için yüzde........

© Cumhuriyet