menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Elektrik fabrikası, sanayi - ticaret müzesi olmalı

14 26
09.05.2025

Geçenlerde katıldığımız kentsel yenileme çalıştayında, İzmir’in ve özellikle de Alsancak bölgesinin yakın geçmişini irdelemeye çalıştık. Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası tarafından düzenlenen toplantıda; kentin fiziki mekânları yenilenirken sosyal belleğinin nasıl korunabileceği üstüne de kafa yorduk.

Bu bağlamda, halen kaderine terk edilmiş bazı mekânlara dikkat çektik. Bunların mutlaka korunması ve sosyal bellek işlevi üstlenmesi gerektiğinin altını çizdik. Bunların başında da elbette tarihi elektrik fabrikası geliyor.

Elektrik fabrikası konusu, geçtiğimiz yıl Özelleştirme İdaresi tarafından buranın çok katlı yapılaşmaya açılacağı haberleri ile gündeme gelmişti. Biz de 8 Kasım 2024 tarihli Ege ekimizin ‘İzmir ve Ege Notları’ köşemizde; bu girişime tepki göstermiştik. ‘Elektrik Fabrikası İzmir’in tarihidir’ başlıklı yazımızda; söz konusu yapının İzmir ve İzmirli için önemine dikkat çekmiştik.

O günlerde merkezi idarenin burayı çok katlı ticaret ve turizm alanı yapma girişimlerine yerel yönetimler de tepki göstermişti. Bu konuda görüşleri sorulan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi yetkilileri, olumsuz görüş bildirmişlerdi.

Bu asırlık mekânın, İzmir’in ekonomik - sosyal ve kültürel tarihinde önemli bir işlevi ve misyonu var. Cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilen bu yapı, o dönemlerin tüm karakteristik özelliklerini taşıyor. Bir anlamda Cumhuriyetin sanayileşme hamlesinin simgesi sayılıyor. Ayrıca İzmir’in kentsel ve iktisadi gelişiminde de önemli bir geçmişe ve role sahip.

İşte son yıllarda kaderine terk edilen elektrik fabrikasının, böylesi tarihi bir anlamı ve önemi var. 1926 yılında temeli atıldığı için, önümüzdeki yıl 100. yaşını idrak edecek bu asırlık endüstri mirasına, İzmir’in bütün yerel dinamiklerinin ve tüm İzmirlilerin sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde EBSO Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, tarihi elektrik fabrikasının İzmir’in sanayi ve ticaret müzesi ihtiyacına cevap verebileceği önerisinde bulundu. Bu önerisini İzmir iş dünyasının değişik platformlarında da seslendirdi. EBSO’nun eski meclis başkanlarından Kemal Çolakoğlu da öneriye destek verdi. Biz de aynı öneriyi, geçtiğimiz günlerde mimar mühendis odaları tarafından düzenlenen panelde dile getirdik. Bu öneriyi öncelikle TMMOB bileşenlerinin sahiplenmesi gerektiğini........

© Cumhuriyet