Askıda buğday ve çiftçinin durumu
Son günlerde bir ‘askıda buğday’ tartışmasıdır gidiyor. İktidar blokunun küçük ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilen bu öneri, gözlerin çiftçi kesimine çevrilmesine neden oldu. Bu vesileyle, tarımın ve çiftçinin sorunları kamuoyunda tartışılıyor.
Tabii çiftçi kesiminin sorunları ile birlikte gıda enflasyonu da gündemde önemli bir yer tutuyor. Satın alma gücünün düşmesi ile birlikte hane halkının en büyük gider kalemini gıda harcamaları oluşturuyor. IPSOS araştırmasına göre, alışveriş yapan tüketicinin her 100 lirasının yaklaşık 83 lirası gıdaya gidiyor.
Aslında uygulanabilirliği tartışmalı böylesi bir kampanyanın gündeme gelmesi, aynı zamanda içinde bulunulan ekonomik koşullar açısından da bir uyarı anlamına geliyor. Tarımsal konulardaki çalışmalarıyla tanınan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Bu kampanya, ülkedeki derin yoksulluğun görülmesi ve tarımın sorunlarının konuşulması adına iktidara bir uyarıdır’ dedi.
Çiftçiden destek istenmesi ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu projelerin kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini söyledi. Çözümün kamu politikalarında olduğunu belirten Suiçmez, ‘askıda buğday' kampanyasının uygulanmasının ve bir sonuca ulaşmasının çok zor olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz 2024 yılı, ülkemizde tarım ve gıda sorunlarının büyüdüğü bir yıl olarak belleklere kazındı. Tarımda ve kırsalda yaşanan sorunlardan en çok etkilenenler de doğal olarak çitçiler oldu. Çiftçi kesimi ekonomik açıdan çok zorlu bir kriz yılı yaşadı.
Tarımsal girdilerdeki olağanüstü artışlar, buna karşın üreticinin yetiştirdiği ürünleri değer fiyatına satamaması, çiftçiyi mağdur etti. Üreticiler, özellikle hasat dönemlerinde sık sık alanlara çıktılar ve yolları traktörlerle kapattılar. Binbir emek ve zahmetle ürettikleri ürünlerini, sembolik olarak yerlere döktüler ve fiyatları protesto ettiler.
Tarımda yaşanan olumsuzluklar, çitçinin yanı sıra özellikle büyük kentlerde yaşayan tüketicileri de vurdu. Başta mazot fiyatı olmak üzere nakliye giderlerindeki olağanüstü artışlar, çarşıyı pazarı adeta yangın yerine çevirdi. Gıda fiyatları dünya genelinde düşerken, ülkemizde gıda enflasyonu rekor düzeylere ulaştı. Temel sorunun uygulanan politikalarda olduğu ve çözümün orada aranması gerektiği bir kez daha görüldü.
Ramazan ayının başlaması nedeniyle TBMM’deki grup konuşmasında pide fiyatları üzerinden bir değerlendirme yapan CHP Genel........
© Cumhuriyet
