Ekonomi politik girdap
Trump’ın, gümrük tarifelerinde ve uluslararası ticarette yarattığı belirsizliklere, 13 Haziran’da İsrail’in, İran’a saldırmasıyla artan jeopolitik riskler de eklenince küresel ölçekte dünya ticaretinde daralma, borsalarda düşüş, enerji, altın ve bütün emtia fiyatlarında yükseliş başladı.
Küresel ekonomide belirsizliklere, stagflasyona ve faiz artışlarına sebep olacak bir Ortadoğu savaşının, kısa vadede Amerika’nın ve Batılı ülkelerin yararına olmayacağı açıktır. Ancak Siyonist Netanyahu, iç siyasetteki sıkışmışlığını, Gazze’ye, Lübnan’a, Suriye’ye ve nihayetinde de İran’a saldırarak bunu Tevrat’ta İsrailoğullarına vaat edilmiş topraklar dogmasıyla da birleştirerek aşmaya çalışıyor. Üstelik bunları Gazze’de olduğu gibi büyük sivil katliamlar yaparak ve hiçbir uluslararası hukuk kuralını tanımadan yapıyor.
Trump’ın da bazı emperyal arzularla İsrail’in peşine takıldığı veya ikna edildiği görülüyor. Ne kadar ileri gideceğini önümüzdeki günlerde izleyip göreceğiz. ABD yönetimi; Rusya’nın İran üzerinden sıcak denizlere inmesini istemiyor. En büyük rakibi Çin’in bölgedeki pozisyonunu zayıflatmak istiyor. Çünkü İran, Çin’in oluşturmaya çalıştığı “Kuşak ve Yol Projesi” kapsamında önemli bir kavşakta bulunuyor. En önemlisi de İran’ın enerji kaynakları her zaman emperyalist güçlerin iştahını kabartmıştır.
Irak’ta kimyasal silahlar var dendi, Libya ve Suriye’nin halklarına özgürlük götürülecekti, İran’daki görünen gerekçe ise nükleer silah........
© Cumhuriyet
