menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ΒΟΑΚ: Οι 318 σελίδες της σύμβασης, τα "κενά" και τα διόδια πριν κατασκευαστεί ο δρόμος!

3 7
thursday

Μια σειρά κενών, ασαφειών και ζητημάτων που χρήζουν διευκρινίσεων και αλλαγών έχουν ήδη εντοπίσει εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης στο πολυσέλιδο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ, παρά τα λίγα 24ωρα που το περιεχόμενο της σύμβασης έχει δημοσιοποιηθεί.

Όπως τονίζει στο Cretalive ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, το κείμενο (των 318 σελίδων) θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος να κατατεθούν ερωτήσεις και προβληματισμοί - γιατί όχι και προτάσεις. "Σε λίγες μέρες η σύμβαση θα είναι νόμος του κράτους και οι νόμοι δεν τροποποιούνται εύκολα" σημειώνει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης Φώτης Καζάσης, τονίζοντας πως για τις περιπτώσεις των διεκδικήσεων των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου θα πρέπει να δοθούν δεσμεύσεις εγγράφως για το πως θα γίνει η όποια τροποποίηση, επί ποιου άρθρου και με ποιο τρόπο!

"Την απουσία από τα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν 17 προσαρτημάτων που είναι και τα ουσιώδη - αυτά που περιλαμβάνουν όλη την τεχνική και την οικονομική πληροφορία (π.χ. πόσο θα στοιχίσουν οι σήραγγες, ποιο θα είναι το κόστος συντήρησης)" - υπογραμμίζει ο κ.Καζάσης, ο οποίος εξηγεί επίσης ότι δεν είναι σαφές το πόσα χρήματα θα επενδύσει στο έργο αυτό ο παραχωρησιούχος. Ενώ την ίδια ώρα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου με 693 εκ. ευρώ -εκ των οποίων τα 200 προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαψης - και 99 εκ. ευρώ ακόμη για την προαίρεση, η δεσμευτική συμβολή του παραχωρησιούχου ανέρχεται σε 243 εκ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τα "σκιώδη" διόδια το ποσό συμβολής του Ελληνικού Δημοσίου αγγίζει το 1,05 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 5πλάσιο του ποσού που "βάζει" ο ιδιώτης. Παρ'όλ'αυτά η εταιρεία που συστήνεται "Δικταίον παραχωρήσεις" φαίνεται να είναι μονομετοχική - με μόνο μέτοχο τον παραχωρησιούχο - ενώ θα ήταν αναμενόμενο κι εύλογο να έχει ένα ποσοστό (και μάλιστα μεγάλο) το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ.Καζάσης παραπέμπει μάλιστα στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, που κατασκευάζεται με το μοντέλο της παραχώρησης και στο οποίο ο ιδιώτης κατέχει ποσοστό 55% και το ελληνικό Δημόσιο 45%.

Ο Φώτης Καζάσης σημειώνει επίσης την υπόθεση των 355........

© Cretalive