menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yaşlılık ekonomisi..

8 0
16.03.2025

TÜİK tarafından henüz kamuoyu ile paylaşılan “İstatistiklerle Yaşlılar, 2024” çalışmasında, ülke nüfusunun gelişim ve geleceği bakımından çok değerli bilgiler yer alıyor. “Yaşlı Nüfus” kapsamına; 65 ve yukarı yaştakilerin dahil edildiğini, en başta hatırlatmak gerekiyor:

Güncel veriler, Türkiye’nin hızla “yaşlanan” bir demografik seyir ve yaşlanma döngüsü içine girdiğine işaret ediyor. Son beş yılda, yaşlı nüfus oranımız beşte bir oranında bir artış oranı ile dokuz milyon kişiyi aşarak, ilk kez  oranını aşmış bulunuyor. Yaşlı nüfusumuzun D.6 sını erkekler, geri kalan U.4’ünü kadınlar teşkil ediyor ve yaklaşık üçte ikisi 75 yaşının altında bulunuyor.

Türkiye’nin hızlı bir yaşlanma sarmalına girmiş bulunduğu; yaşlı nüfusun, diğer yaş gruplarındakilere göre daha yüksek bir hız ile arttığı ve  referana eşiğini aştığı ortaya çıkıyor. Nitekim, ülkemizde ortanca yaş bakımından son beş yılda iki yıllık bir artışla 34.4 seviyesine ulaşıldığı; Türkiye’nin artık “genç nüfuslu bir ülke” klasmanından çıktığı görülüyor. Sadece önümüzdeki beş yıl sonunda ortanca yaşın 37.1’e yükselmesi ve otuz beş yıl içinde 48 yaşına ulaşması öngörülürken, Birleşmiş Milletler (BM) tanımına göre, “çok yaşlı nüfusa sahip ülke” kategorisine geçileceği anlaşılıyor.

“Genç nüfus fırsat penceresi” nin artık kapanmış olduğu değerlendiriliyor. O halde, yaşlı nüfus oranında dünya ortalamasına şimdiden erişmiş olan Türkiye, dünyanın 194 ülkesi arasında, en yüksek yaşlı nüfusa sahip 75. Ülke konumuna gelmiş bulunuyor. Yaşlı nüfusumuzun, mevcut doğurganlık oranlarının devamı varsayımıyla yapılan demografik projeksiyonlara göre, yaşlı nüfus oranlarının 2030 yılında .5; 2040 yılında........

© CNN Türk