menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

VERİMLİLİK ARTIŞI YOLUNDA..

9 0
13.03.2025

Küresel planda bu hızlı tempolu gelişmeleri radarda tutmak ve takipte kalmak, elbette gerekiyor. Ancak, kontrol ve inisiyatif alanımız dışında kalan bu büyük resmi gözden kaybetmeden, daha küçük ve yönetilebilir planları da görme ihtiyacı da ortadan kaybolmuyor. Bu cümleden olmak üzere, mesela “verimli çalışma ve verimliliği arttırma” başlığı ön plana taşınabiliyor.

İşletme-Yönetim disiplini, her iş’in; “verimli/etkin/etkili” şekilde tamamlanmasını öngörüyor. Bu tespit çerçevesinde, her gün için daha verimli olmanın; verimliliği arttırmanın yolu, değişik teknik ve yaklaşımlar ile literatürde ortaya konuluyor. Çoğu bilinen ve ortak sağduyu/basit mantık temelinde formüle edilen bir kısım yaklaşım ile teknikleri hatırlamakta fayda bulunuyor.

Günlük bazda verimliliği sağlama ve arttırma bakımından, bir gece önce gerçekleştirilmesi gereken hazırlık çalışmasında üç farklı yaklaşım ön plana çıkıyor:

S.M.A.R.T. Hedefler Sınıflandırması

Üzerinde çalışılacak hedef; üstesinden gelinecek sorun; karara konu edilecek başlıklarının, SMART ibaresi baş harflerinin işaret ettiği kapsama dahil olduğu irdelenerek, Belirgin (S); Ölçülebilir (M); Ulaşılabilir (A); Kayda Değer (R) ve Takvime Bağlanabilir (T) vasıflarıyla temel şablona oturtulması gerekiyor.

Eisonhower Matrisi

Savaş kahramanı ve ABD başkanlarından Dwight Eisenhower’a ithafen adlandırılan bu teknikte; iş ve görevler, “önem” ve “aciliyet” faktörleri temelinde 2x2’lik bir matris üzerinden değerlendirmeye alınıyor; hem önemli, hem de acil kutusundaki işler, yapılacaklar listesine hemen taşınırken, önemli ancak........

© CNN Türk