Müzakere'ye Niyet; Mektup'a Kısmet
Amerikan tarafı, bundan sonra geçerli olacak oran ve koşulların en yakın zamanda ülkelere “mektupla bildirileceğini” açıklıyor. Böylece, karşılıklı pazarlık ve görüşmeler yoluyla ilerleme hazırlık ve beklentileri boşa düşürülmüş oluyor. İngiltere, Çin ve Vietnam dışında kalan onlarca ülke ve Avrupa Birliği, artık ABD insiyatif ve belirleyici iradesi ile karşı karşıya kaldıklarını görüyor. Esasen, baştan beri Trump’ın duruş ve söylemlerinde en keskin yansımaları görülen “ben-merkezcil/buyurucu” yaklaşım, bir kez daha sahne almış oluyor.
Bizzat Trump ve Amerikan tarafınca seslendirilen ve erken Merkantilist dönemlerden bu yana uluslararası ticaretin yapıtaşları arasında yer alan “reciprocity / karşılıklılık” esası devre dışına çıkarılmış bulunuyor. Mütekabiliyet prensibi üzerinden yapılandırılan ve kurgulunan uluslararası ticaret dinamikleri özelinde, bir kere daha, Kemal Tahir’in deyişiyle; “zor, oyunu bozuyor”! Büyük ihtimalle baştan beri bu hareket tarzına yakın Trump’ın, tartışmalı yeni vergi indirimi yasasının 4 Temmuz’da kabulu ile birlikte “elinin daha güçlendiğini” düşünerek ilerlemesi öngörülüyor.
Yeni yasa ile birlikte içeride getirilen vergi indirimi dolayısıyla azalacak hasılatın; artan gümrük tarifeleri üzerinden karşılanması düşüncesi artık ABD için uygulama imkanına kavuşmuş bulunuyor. Trump’ın penceresinden; “sözlüklerdeki en güzel kelimeler arasında yer alan” dış ticaret gümrük vergileri üzerinden........
© CNN Türk
