KÜRESELDE 9 TEMMUZ SENDROMU
Sürecin hemen başında ortaya atılan “90 Günde 90 Anlaşma” hedefine uzak düşüldüğü şimdiden ifade ediliyor. Aksi birtakım ifade ve değerlendirmelere karşın, Trump’ın; “9 Temmuz termini uzatılmayacak!” şeklindeki güncel beyanı ağırlık kazanıyor. Bununla birlikte, Başkan’ın ikinci döneminin ilk gününden başlayarak, bu konuda sergilediği tutum ve yürüttüğü politikalar temeli ve çevresindeki değişiklik ile değişimleri de hesaba katmak; sürpriz gelişmelere hazır olmak gerekiyor.
Görüşme ve pazarlıklara konu ülke sayısının ikiyüz adete ulaşması ve bu hafta başı itibarıyla sadece İngiltere ve Çin ile anlaşma sağlan(alabil)miş olması gerçeği de dikkatleri çekiyor. Amerikan tarafının bazı ifadelerine bakılırsa, yirmi civarında ülkeye öncelik/ağırlık tanındığı anlaşılıyor.
İşte, tam da müzakere termini sona ererken, gelişmelerin hız kazanacağı beklentisi ağırlık kazanıyor. Nitekim, geçtiğimiz saatler içinde bizzat ABD Başkanı tarafından yapılan açıklamalar ön plana çıkıyor:
Trump, “kolay lokma” olacağı düşünülen Japonya’nın takındığı katı tutum ve açığı bulunduğu halde Amerikan pirinci ithaline yanaşmaması üzerine söylemini sertleştirip, geçerli tarife oranlarının kendilerine en kısa zamanda “bildirileceğini” ifade ediyor. Benzer bir “dikteci” duruşu; müzakereleri tek taraflı olarak kestiği Kanada tarafına yönlendiriyor ve iki haftalık bir süre içinde yeni oranların “deklare........
© CNN Türk
