Küresel Eko-Politikte "Janus" Etkisi
İkinci döneminde birbuçuk ayını henüz doldururken, Trump’ın, açıkladığı ek gümrük vergileri ve ticari düzenlemeleri ertelemekten ve/veya oran ile kapsamlarını “son dakikada” değiştirmekten geri durmadığı izleniyor. Mesela, otomobil endüstrisini ilgilendiren düzenlemelerde; sadece 24 saat içinde tam üç değişiklik ortaya konuluyor. Bu hızlı ve hatta “fevri” bulunan ani değişiklikler, tüm sektörlerde ve elbette sermaye piyasalarında büyük ölçüde belirsizlik artışını ortaya çıkarıyor.
Üstelik, “teknik bir orta-uzun vadeli araç / mekanizma” olan dış ticaret düzenleme elemanlarının; kısa erimli ve “kol bükücü” pazarlık unsuru olarak kullanılmaya başlanması sıkıntı doğuruyor. Merkantalist Dönemlerden bu yana, başta ek gümrük vergileri olmak üzere dış ticaret araçlarının kullanılması ile ilgili yerleşik ilke ve prensiplerin adeta özensiz biçimde görmezden gelindiği izleniyor.
Bu cümleden olmak üzere, sistemin ruhunu oluşturan “mütekabiliyet/karşılıklılık ilkesi” gibi temel dinamiklerin, tek taraflı olarak çarpıtılmaya çalışıldığı görülüyor. Gene, sistemin temel felsefesini oluşturan orta-uzun vadeli Etki Analizleri ile ilerleme prensibinin arka plana itildiği anlaşılıyor. Potansiyel ve gerçek “Ticaret Savaşı” senaryo ve arka planlarının da ABD yönetimi tarafından yeterince çalışılmadığı; hatta, görmezden gelindiğine dair şüpheler artıyor. Trump’ın genel........
© CNN Türk
