menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Güncel Ekonomi Okumaları - 10

20 0
16.05.2024

Paket kapsamındaki yaklaşımın, kapsam bakımından sekiz alan; vade/erim açısından üç yıl temelinde yapılandırıldığı; 30 Haziran 2021 tarihinde sunulan benzer doküman ile büyük ölçüde benzerlik gösterdiği izleniyor. Uygulama sonucunda elde edilmesi düşünülen toplam tasarruf tutarı belirtilmeyen paketin, takip edecek ilave adım ve önlemlerle güçlendirileceği belirtiliyor.

Sunulan paketin, bu kapsamıyla tasarruf sağlama katkısının GSYH‘ nın %1 oranı altında kalacağını kestiriyoruz. Öte yandan, TEPAV bünyesinde yapılan eşzamanlı bir çalışmada, potansiyel tasarruf tutarının; bir trilyon lira olarak hesaplandığı ve ilaveten, üçyüz milyar liralık ek gelir yaratma imkanlarına dikkat çekildiği görülüyor. Tasarruf hedeflerinin; en kısa zamanda,“cari açık”, “bütçe dengesi”, “dış borç yükü” benzeri somut rakamlara kıyasla belirlenmesi ve çıpalanması, Amaçlara Göre Yönetim(MBO) ilkelerine ve etkin bütçe yönetimi yaklaşımlarına uyum bakımından gerekli bulunmaktadır.

Önceki ve benzer tüm deneyim ile uygulamalardan hareketle, “sonuç odaklı ve tavizsiz duruş ile politikaların” ilk plana yerleştirilmesi ve “temenni-beklenti yönetimi” heveslerinin “ölçülebilir sonuçlara” taşınması süreçlerinin dikkatle yönetilmesi kritik önem taşımaktadır.

Kamuda üretilen hizmetlerin hedefi; “vatandaşın esenlik ve refahı” olduğuna göre, kamusal kaynak tasarrufunda, “verimlilik” yaklaşımının, “etkinlik” ve “etkililik” bacaklarıyla birlikte değerlendirilmesi........

© CNN Türk


Get it on Google Play