Göstergelerin Işığında..
Yeni ayın açılış verisi olarak, ilk mesai gününde, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak “Mayıs dış ticaret verileri” öncülük kazanıyor. Aynı günde, TÜİK kaynaklı 2024 yılı “hanehalkı tüketim harcamaları” kapsamında ekonominin genel gidişatı bakımından önemli çıkarımlara ulaşılması imkan dahiline alınıyor. 3 Haziranda açıklanacak Mayıs ayı enflasyonunun, Merkez Bankası’nın son dönemsel raporunda değiştirmediği yılsonu hedefine ulaşma; 19 Haziran PPK (Para Politika Kurulu) toplantısına kerteriz oluşturma; ara zam tartışmalarına dayanak sağlama gibi kritik açılımlarda etki sağlaması bekleniliyor.
Öte yandan, geride bıraktığımız hafta içerisinde açıklanan önemli sayıda istatistik ve güncel ekonomik göstergeleri de dikkate almak gerekiyor. Esasen, ortaya çıkan ve birbiri ile ilişkili olan pek çok gösterge üzerinden, bir takım ana tespitlere ulaşmak; gerçekçi tespitler yapmak mümkün hale geliyor:
Sanayi sektörümüzün en büyüklerini senelerdir araştırma konusu olarak alan İSO 500 anketi güncel sonuçları, kritik okumaların önünü açıyor. İlk planda, “üretimden satışlarda” görülen zayıf performansın üçüncü yılına girmesi ve 152 (geçen sene 96) kuruluşun “bilanço zararı” ilan etmesi dikkat çekiyor. Bu cümleden olmak üzere, “vergi öncesi dönem karlılığı” için ` oranında düşüş ve “aktif karlılık oranı” kulvarında ise %7,2’den %2,2’ye gerileme görülüyor. Faaliyet karları ile finansman giderleri karşılaştırıldığında, sanayicilerin faiz ödemeleri sarmal ve ağır yükünden........
© CNN Türk
