menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gelen servet, yitirilen rekabet...

5 0
14.07.2024

Bir senelik bir geçiş sürecinden sonra, henüz başladığı ifade edilen “Dezenflasyon Süreci” bakımından dikkate alınması gereken birtakım dinamiklere dikkat çekerek; “giderek bozulan gelir-tüketim payı dengesizliği” ve “TL. bazındaki oranı aşan dolar enflasyonu” gelişmelerine birönceki makalemizde vurgu yapmıştık. (*)

Türkiye’de; son üç yıllık verilere göre, dolar enflasyonu bakımından rezerv paranın sahibi ABD’ nin üç katından fazla bir enflasyon yaşandığı, dolar/avro bazında da artık “pahalı ülke” algısının yükseldiği izleniyor. Artık, fiyatların sadece Türk Lirası bazında değil ve fakat, dolar/avro temelinde de arttığı bir yeni enflasyonist açılıma geçildiği görülüyor. Bu durumda, Türk Lirası bazında düşürülmesi gereken fiyatlar genel seviyesine ilaveten, dolar/avro bazında da mesafe alınması gibi katmerli ve kademeli yeni bir engel karşımıza gelmiş bulunuyor.

Dünyada servet birikimi/dağılımı bakımından en çok kaynak gösterilen ve İsviçre bankası UBS tarafından her yıl açıklanan “Küresel Servet Raporu” güncel verisiyonu henüz paylaşıldı. 2024 yılı bulgularına göre, 2022-2023 arasında kişisel servet oranı büyümesi kulvarında Türkiye, Türk Lirası bazında 7 oranı ile dünyada birinci sıraya yerleşti. Türkiye’nin ardından ikinci sırada yer alan Kuveyt için bu oranın beşte birden dahi az olarak ortaya çıktığı önemle hatırlatılmalı; aynı büyümenin, dolar cinsinden düşünüldüğünde, bu kez d civarına yaklaştığına vurgu yapılmalıdır. Türk Lirası bazlı servet artışının, ağırlıkla enflasyondan kaynaklandığı; yüksek enflasyon sürdüğü müddetçe, “zenginlerin (TL. ve dolar bazında) servetlerine servet kattıkları” izlenmektedir.........

© CNN Türk


Get it on Google Play