menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çin Şoku ve Hindistan Atı..

12 0
20.04.2025

İtalya ile açılan müzakereler dizisi ve Ukrayna ile imzalanan nadir metaller ilk mutabakat benzeri dinamikler, yakın dönemin öne çıkacak başlıklarını oluşturuyor ve sıkı şekilde takip edileceklerine dair şüphe bulunmuyor. ABD-Trump merkezli hakim değerlendirmelerin yanısıra, Başta Çin ve Hindistan olmak üzere diğer esaslı kerteriz noktalarını da hesaba katmak gerekiyor.

Geride bıraktığımız aylarda, Trump’ın yeni tarife açılımları ile ilk anlarda “karlı çıkan taraf” Çin oluyor; yüks(elec)ek gümrük vergilerinden kaçınma amacıyla verilen siparişler, dönemsel olarak  ‘lik bir ihracat artışı sağlıyor. Ancak, şimdiden sonra Çin ve Çin 1 stratejisiyle işbirliği yaptığı Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerin önünde sıkıntılı bir süreç devreye giriyor. Çin’in doğrudan ve dolaylı olarak ABD’ye yönelik “İhracat Tsunamisi” önünde büyük setler yükseleceği anlaşılıyor. Çin’in bu yeni gelişmeler çerçevesinde dört yüz milyar dolar tutarında bir ihracat toplamını, ABD dışındaki pazarlara yönlendirmesi gerekiyor.

Önleyici ilk adım olarak, rekabetçi avantaj sağlama amacıyla ülke parası renminbin deval operasyonlarına tekrar start verildiği görülüyor. İhracat kapısı daralan Çin’in, iç pazara ve tüketime yönelme yoluyla soluk alması; bir kısım telafi yoluna gitmesi yaklaşımı da hemen ortaya konuluyor.

Ancak, bu noktada Hanehalkı Tüketim Harcamaları kaleminin ülke milli gelirinin sadece S’üne ulaştığını belirtmek gerekiyor. Bu oran ve harcama potansiyelinin; dünya ortalaması olan r düzeyinin oldukça altında kalması dikkat çekiyor. Yakın dönemde, konut krizi dolayısıyla büyük kayıplar yaşayan satınalma gücüne sahip kesimin, harcamalar konusunda ihtiyatlı ve tasarrufu öne çıkartan profilleri dikkatle not ediliyor. Üstelik, devam edebilecek devalüasyon endişesi ile mevcut birikimlerin sistemden çekilerek, ülke dışına çıkarma tercihlerinin ön plana çıkmaya başladığı ifade ediliyor. Tüketimi teşvik için başlatılan tercihli........

© CNN Türk