Çin’de modern “öbür dünya”
Çin’de politik ve ekonomik gelişmelerin toplumsal yaşama yansıma biçimlerine paralel olarak öne çıkartılan, halkın genel gidişatı benimsemesini sağlamaya dönük bazı kavramlar dönemsel olarak sıkça kullanılır ve o döneme rengini verir. “İlerleme”, bunların başında gelir. Aynı biçimde “uyum”, “gelecek”, “istikrar”, “reform”, “kalkınma”, “işbirliği” vb. kavramlar da politik anlamlarını koruyarak Çin toplumunun günlük yaşamına kadar girmiş, bilinçlere yerleşmiştir. Tıpkı bugünlerde her alanda rastlanabilecek “yeşil” gibi…
Yalnızca Çinlilerin vazgeçilmezi “yeşil çay”dan kaynaklanan bir tiryakilik değil bu; çevreden enerjiye, gıdadan ulaşıma, spordan sanata dek çok geniş bir yelpazede “yeşil” bir sürecin içinde yaşıyor Çinliler. Taklamakan Çölü’nün kenarında büyük bir ağaçlandırma projesi olan “Büyük Yeşil Duvar” inşa edildi bile. Öyle ki kadim Çin kültüründe doğayla uyumun, doğaya yönelik saygının ve büyümenin ifadesi olan yeşil renk, artık cenaze hizmetlerine bile sirayet etmiş durumda.
1959’da İçişleri Bakanlığı Kadro Okulu olarak kurulan, 1983’te Sivil İşler Yönetimi Kadro Koleji, 2007’de Beijing Sosyal Yönetim Meslek Koleji olarak adlandırılan, geçen yıl üniversite statüsüne kavuşarak bünyesinde bir de Modern Cenaze Yönetimi bölümü kurulan Çin Sivil İşler Üniversitesi (CCAU), toplam 4500 öğrencisiyle 25 branşta “yeşil eğitim” veriyor. Yaşlı bakımı, hemşirelik, sosyal hizmetler, evlilik hizmetleri ve evlilik yönetimi gibi........
© CGTN Türk
