menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye Aliyev ile birlikte Paşinyan’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterir mi?

7 0
23.06.2025

Başlık bile ilk bakışta oldukça tuhaf ve ayrıksı duruyor değil mi?!.. Bu bir spekülatif sorudan ziyade, konuya dair Paşinyan’a bağlı üst düzey kadrolardan sızan haberlere istinaden tesadüf olmayacak şekilde seçildi. Bu yöndeki söylenti veya duyumların ne derece gerçeklikle bağdaştığı, mümkün olup olmadığı noktası bir tarafa, böyle bir başlık atmak için bölgemizde son yıllarda gerçekten de epeyce gelişmeler oldu ve oluyor. Güney Kafkasya ve etrafında olup bitenlere dışarıdan bakan ve olayları yüzeysel izleyen birisi, “Paşinyan nere Nobel barış ödülü nere” ve dahası onu bu ödüle layık görmek “Türkiye’nin nesine” sorusunu sorabilir. Halbuki Ermenistan başbakanının gerçek manada ne denli barış yanlısı olduğu tartışmasından bağımsız, kendisinin attığı pek çok politik ve jeopolitik adımın Türkiye’nin işine geldiği gelinen noktada pek çok kişinin üzerinde uzlaşabildiği bir gerçeklik halini almış durumda.

Nikol Paşinyan, ülkesindeki aşırılık yanlısı ve militarizm taraftarı kesimlerin Azerbaycan ile yeniden bir savaş konusundaki ısrar ve baskılarına daha fazla dayanamayarak 2020 yılında Bakü’ye savaş ilanına yeşil ışık yakmak zorunda kalmıştı. Ancak gene aynı Paşinyan, Türkiye desteğindeki Azeri Ordusu’nun hızlı ve stratejik karakterdeki ilerleyişi karşısında daha fazla ısrar etmeyerek Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşmasını imzalamıştı. Ancak daha da önemlisi Paşinyan, yakın çevresinden olsun olmasın, ülkede Karabağ dâhil ilgili 7 kazadan Ermeni Ordusu’nun çekilmesine ayak direyenlere, savaşın de facto sonuçlarına rağmen bunu politik olarak kabul etmeye uzak ara yanaşmayan kesimlere inat, söz konusu bölgelerden çekileceklerini, buraların Azerbaycan toprağı olduğunu kabul ettiğini defalarca dile getirmek suretiyle Ermeni Ordusu’nun işgalci ve gayri meşru pozisyonunu kabul etmiş ve hem Ankara hem de Bakü’nün tezlerine fiilen epeyce yaklaşmıştı. Bunun yanı sıra Ermenistan Başbakanı harbi askeri ve siyasi açılardan kaybettiklerini de bizzat dile getiriverdi sayısız defa.

Ermenistan lideri Paşinyan, hemen olmasa da savaştan bir iki yıl sonra İlham Aliyev ile pek çok platformda bir araya gelmeye başladı. Daha ziyade Rusya’nın öncülük ve arabuluculuk ettiği organizasyonel toplantı ve etkinliklerde zar zor ve........

© CGTN Türk