Medeniyetler diyaloğuyla geleceğin yolunu aydınlatalım
Küresel Medeniyetler Diyaloğu Bakanlar Konferansı bugün Beijing’de düzenlenecek. Çin, bunu küresel medeniyetlerin değişimini ve karşılıklı öğrenmeyi teşvik etmek, diyalog içinde birlikte çalışmak için bir fırsat olarak değerlendirerek konferansla ilgili bir dizi destekleyici faaliyet de gerçekleştirdi. Bu faaliyetlerde medeniyetler diyaloğunun zamanın zorluklarının göğüslenmesi, dünya barışının teşvik edilmesi, insanlığın refahının artırılmasındaki onemli rolüne odaklandı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, kısa bir süre önce düzenlenen Birleşmiş Milletler Uluslararası Medeniyetler Arası Diyalog Günü'nde bir video konuşma yaparak, uluslararası toplumun medeniyetler diyaloğunun barışa giden yol olduğu inancını teşvik etmesi gerektiğine ve medeniyetlerin zengin çeşitliliğinin karşılıklı anlayışı ve küresel birliği teşvik etme gücü olduğuna işaret etti.
Günümüzde dünyanın ekonomik toparlanmasının uzun vadeli engellenmesi, yerel çatışmaların ve türbülansın sıklığı ve iklim değişikliğinin yoğunlaşması gibi küresel zorluklar giderek daha ciddi hale geliyor ve sözde “medeniyetler çatışması” söylemi yaygınlaşıyor. Tarihin kavşağında dururken, insan uygarlığı nereye gitmeli? Yüzyılda eşi görülmemiş değişimlerin muazzam etkisi karşısında, medeniyetin değeri hiç bu kadar belirgin olmamıştı. Özellikle medeniyetlerin etkileşimi hayati önem taşımaktadır. Medeniyetler diyaloğunun yapılması için tam zamandadır. Mart 2023'te Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, uluslararası toplumu medeniyetler arasında değişim ve karşılıklı öğrenmeyi güçlendirmeye, dünyanın her yerinden insanlar arasındaki karşılıklı bilgiyi........
© CGTN Türk
