menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hanya’dan Konya’ya Girit

7 0
12.05.2025

Ülkenin durumuna üzülmekten, her gün yeni bir olumsuz gelişmeyle sarsılmaktan ve inanılması mümkün olmayan hadiselerden etkilenmekten çok yoruldum.

Hem bir hava değişikliği olsun, hem kafamdaki gündem değişsin diye seyahate çıkmaya karar verdim. Gazetede Girit turuna rastladım. İzmir’den kalkan uçakla gidip-dönecek, orada 4 gün kalacak, denizin ortasındaki güney Akdeniz’in Kıbrıs’tan sonraki en büyük adasında hayat nasıl geçiyor, turizm nasıl yapılıyor görecektim. Fiyat da, şartlar da keseme çok uygundu. Zaten enflasyon cebimizdeki parayı eritti. Bari son kalan üç-beş kuruşu da Mehmet Şimşek’e ezdirmeden, enflasyona kurban etmeden seyahatlere harcayalım.

Girit bitsin, vapurla bir haftalık Akdeniz turuna, sonra da Norveç’in fiyortlarına gideceğim. Daha sonra mı, daha sonrasına param yetmez artık. Cep delik cepken delik duruma düşeceğiz nasıl olsa… Adalar bizden ucuz, Avrupa’dan daha pahalı hale geldik diyoruz ama pek de öyle değil. Hayat pahalılığı her yerde ortak bir şikâyet haline gelmiş. Bizim yönetim duymasın ama Girit’te benzin bizden pahalıydı. Elektrik, su ve vergiler de öyle… 1980’ ler altın yıllarıymış Girit’in. Şimdi öyle arıyorlar ki o yılları.

4o yıl önce gelmiştim Girit’e. Çok değişmiş buldum. Şehirler bakımlı, yollar düzenli, yaya kaldırımsız yer yok gibi. Yaklaşık 17.000’i Türk 650 bin kişi yaşıyor adada. Yüzölçümü 8336 kilometrekare, uzunluğu 260 km Girit’in, genişliği ise 60 ile 12 km arasında değişiyor, Bizde olduğu gibi sahilleri kızlara, dağlardaki arazileri erkek çiftçilere vermişler. Nüfusun yarısı sahilde, yarısı dağlarda yaşıyor. Kızlar ve damatlar turizmden zengin olurken, erkek çocukları tarımdan hayatlarını kazanıyorlar hala. Birbirinden güzel Kandiye (Heraklios), Hanya, Aya Nikola ve Resmo adlı 4 şehir ve çok sayıda köyleri var. Her yerde Osmanlı’dan izlere rastlıyorsunuz. Camiler, minareler, külliyeler, hamamlar… Küçük Hasan Paşa Camii, Yalı camii, İskele Camii, Yeniçeri Camii. Çoğunu Kiliseye çevirmişler. Ama minareleri duruyor.

1924 yılının ortalarında yapılan mübadelede 22.500 Müslüman Girit’ten........

© Bodrum Gündem