Bu coğrafyanın felaketi
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz hazırlıklarını sürdürmektedir. 1 Nisan 1922... Konya, Ilgın’dadır. Yanında Sovyet Rusya Büyükelçisi Aralov, Askeri Ataşe Zvonaryev ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilov vardır. ★★★ Büyük Taarruz’un en önemli birliği 5’inci Süvari Kolordusu’nu denetler. Kahraman Fahrettin Altay’ın kolordusu... Kolordu’nun tatbikatını, tören geçişini ve bazı gösterilerini izler. Paşa, memnundur Süvari Kolordusu, taarruzun esas kuvveti ve vurucu gücü olacaktır. Bu nedenle, Başkomutan bu kolorduya özel bir önem verir.
★★★
Ardından, trenle Konya’ya gelir. İstasyon, Başkomutan’ı karşılamaya gelen Konyalılarla doludur. Gezi güzergahında, bir medrese de vardı. Genç mollalar, hocalar avluda dizilmiş bekliyorlardı. En yaşlı hoca, Başkomutan’dan medrese sayısının artırılması ve medrese öğrencilerinin askere alınmaması isteğinde bulunur. Hoca’nın, işgalcileri vatan toprağından atmak, vatanın, milletin namusunu kurtarmak gibi bir derdi yoktur. 35 padişahın türbesinin, işgalcilerin ayakları altında olması onu hiç rahatsız etmemiştir.
★★★
Mustafa Kemal Paşa, Hoca’nın bu teklifine çok sinirlenir: “Sizin için medrese, Yunanları mağlup etmekten, halkı zulümden kurtarmaktan daha mı değerli? Millet kan içinde yüzerken, halkın en iyi çocukları cephelerde dövüşür, yurt için canlarını feda ederken, siz burada genç, sapasağlam delikanlıları besiye çekmişsiniz. Bunların askere alınmaları için hemen emir vereceğim.” Başkomutan, yanındakilere şunları söyler: “Savaş sona erince,........
© Bizim TV
visit website