Neler oluyor neler; bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler
Aşağıda aktaracağım bilgilerin hepsini direkt üst düzey bir MOSSAD müdürünün ağzından aldım.
Ötekini de çok üst düzey ve halen görevde olan İranlı bir generalden.
Hem de Suriye’yi en son terk eden İranlı general bu…
İkisi de çok ilginç şeyler anlatıyor.
Dün İsrail’den “Türkiye’nin bölgede yükselen etkisine karşı alınacak tedbirlerle ilgili toplantılar yapıldığı” haberleri geliyordu.
O nedenle bölgede neler olup bitiyor tam anlamak için istihbarat kaynaklarına dikkatle bakmak gerekiyor.
Bugün işte bunu yapmaya çalışacağım.
Önce MOSSAD yetkilisinden başlayayım.
Görevi tam olarak şu:
“Eski MOSSAD İstihbarat Daire Başkanı…”
Adı Zohar Palti…
Ayrıca İsrail Savunma Bakanlığı’nda Siyasi-Askeri Şube Başkanlığı görevi yapmış.
Golani Piyade Tugayı’nda istihbarat subaylığı da var.
Yani hayatı istihbarat işinde geçmiş.
2017 yılında MOSSAD’daki görevinden ayrıldı.
Şu anda yine Savunma Bakanlığı’nda terörle mücadele konusunda aktif bir görevde…
Yani, Arap Baharı, İbrahim Anlaşmaları, Suriye iç savaşı, İran nükleer programı ve onu izleyen dönemleri aktif görevde bizzat izlemiş bir insan.
Şu anda İsrail’in istihbarat analizlerinde hâlâ çok etkili bir isim.
Birazdan aktaracağım bilgileri işte direkt ondan aldım.
Diyeceksiniz ki, “Sen evinde oturan eski bir gazeteci olarak MOSSAD’ın bu kadar kilit isimlerinden birine nasıl ulaşabiliyorsun?”
Bende gizli saklı hiçbir şey yok.
Yazının sonunda onu da açıklayacağım:
Ama önce, Orta Doğu dediğimiz bir kapkara bataklıkta işler nereye gidiyor, onunla ilgili çok ilginç bazı bilgileri, direkt MOSSAD’dan alalım.
(*) “Lübnan Hizbullah’ının lideri Nasrallah’ın en büyük hatası İsrail’i tanıdığını sanmasıydı. Hiç tanımıyordu. İsrail halkının kutuplaşması ve bölünmesini yanlış okudu. 7 Ekim İsrail’i bölecek zannetti. Oysa 7 Ekim’deki Hamas saldırısından sonra iç politikanın hiçbir ağırlığı kalmamıştı.
(*) İran’ın bölgedeki en etkili müttefiki oydu. Trendleri, gelişmeleri etkileyecek güçte bir bölgesel liderdi. Bölgeyi tanıyordu ama İsrail’i tanımıyordu. İsrail’i okuyamamak onun hayatına mâl oldu. Netice olarak İran bölgedeki en istikrarlı ve en dengeli müttefikini kaybetti.
(*) Nasrallah yıllar boyunca Arap dünyasını İsrail'e karşı kışkırtmayı başardı. Ama İsrail’e karşı 40 yıl boyunca harcadıkları milyarlarca dolarlık askeri güç de yerle bir oldu.”
(*) “Bugün geldiğimiz nokta şu: 2000’lerin başından itibaren İsrail’in etrafında oluşan ‘şeytan cephesi’ dağıldı. Esad Rejimi çöktü. İran yerden yere füze kabiliyetinin çok büyük bölümünü kaybetti. Bize gelen bilgilere göre hava savunma sisteminin büyük bölümü de imha edildi. Hizbullah çöktü.”
İsrail pager patlatma gibi operasyonu devletler düzeyinde de yapabilir
(*) “Bu dönemin en çarpıcı operasyonlarından biri ‘Hizbullah pager’ları operasyonuydu. Tabii ki size bu operasyonun çok gizli ayrıntılarını vermeyeceğim. Ama şunu söyleyeyim. Bu tür operasyonlar 3-10 yıllık bir çalışmanın sonucudur. Daha önemlisi şu. İsrail’in bu tür operasyonları, daha da geniş ölçekte, mesela devletler düzeyinde yapma kabiliyeti de var.”
Bu sözlerdeki tehdit unsuru da açık:
“Bu yöntemleri sadece terör örgütlerinin temsilcilerine değil, devlet yöneticilerine de uygulayabiliriz” demeye getiriyor.
Bence felakete yol açabilecek bir ihtimâl…
(*) “İsrail ve Amerika yıllar boyunca milyarlarca dolar yatırım yaparak devasa bir ‘savunma şemsiyesi’ kurdu. Demir Kubbe, Davud Sapanı ve ‘Ok’ bunların üçü. Asıl önemlisi yakın bir zaman içinde ‘lazer önleyici’ teknoloji ile bütün savunma sistemimizi upgrade edeceğiz.
(*) Bunun anlamı şu: Eğer bir gün İran nükleer saldırı yapmaya kalkarsa, atacakları füzeleri nasıl havada karşılayacağımızı biliyoruz. Ama benim görüşüm şu. İran nükleer füzelerini yakalayabileceğiz diye onların nükleer silah yapmalarına izin vermemeliyiz.”
(*) “Bugün geldiğimiz nokta nedir? İsrail hâlâ endişeli. Ama bu endişesinin nedeni Suriye’de olup bitecekler değil. Asıl endişemiz bu gelişmelerin Ürdün’deki istikrarı nasıl etkileyeceğidir.
(*) Şu İsrail için en önemli şey Ürdün ve Mısır’la barış anlaşmalarıdır. Bu iki ülke geçmiş 20 yılın en istikrarlı unsurlarıdır. Eğer bu gelişmeler bu iki ülkeyi de karıştırırsa, kendimizi........
© Bizim TV
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)