Her şeye rağmen... Müzik!
Sözünü edeceğim kitaplardan birini aylar önce okuma şansım olmuştu. Nasıl mıı? Anlatayım… Kültürlerarası Sanat Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlediği 7. İzmir Mizah Festivali Cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne denk gelmişti. Mizah festivali kapsamında bir kitap yayınlanmasını dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e önerdim. Olumlu yanıt gelince, kitabın Raşit Çavaş’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları kapsamında yayınlanması kararlaştırıldı. Kitapta, farklı disiplinlere ilişkin yazılar yer alacaktı. Ama öylesine kapsamlı yazılar geldi ki iki cilt olmasına karar verdik.
Editörlüğünü yaptığım “Cumhuriyetin Mizahı - 1” adlı kitapta, Ali Ömer Türkeş’in “Cumhuriyet Dönemi Öykü ve Romanında Mizah”, Dr. Yasin Kayış’ın “Cumhuriyetin 100. Yılında Süreli Mizah Yayınları”, Turgut Çeviker’in “Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Karikatür” ve Prof. Oğuz Makal’ın “Cumhuriyetle Gelen Güldürü Sineması” yazıları yer aldı. Serhan Yedig’in “Müzik ve Mizah”, Ayşegül Sönmez’in “Çağdaş Sanatta Mizah”, Prof. Dr. Semih Çelenk’in “Tiyatroda Mizah” yazılarının ise festivalin 8'inci yılında, yani 2024’de yayınlanması kararlaştırıldı.
O yılın İlkbaharında yerel seçimler yapılıp, Belediye Başkanı değişince, yeni başkan önce Raşit Çavaş’ı görevden aldı; yayınlar durma noktasına geldi. “Cumhuriyet’in Mizahı”nın ikinci cildinin yayınlanmayacağını anlar anlamaz yazarlara durumu bildirdim. Müzik konusunu üstlenen Serhan Yedig, aylarca çalışarak çok kapsamlı bir araştırma hazırlamıştı. Bir süre geçtikten sonra Yedik, beni arayarak bu araştırmayı başka bir yayınevine vermek için izin istedi. Sevinçle kabul ettim, çünkü bu güzel çalışma okura ulaşmalıydı. “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Müzikte Mizah” kitabını yazarın müzik alanındaki diğer kitabı, “Bestecilerle Baş Başa”nın da yayıncısı........
© Birgün
