Hayat, mücadele ve futbol sokakta güzel
Yaşadığımız kentin daha geniş etki alanına baktığımızda toplumsal süreçlerin, yapıların, ilişkilerin yani toplumun çözümlenmesinde önemli bir aracı olduğunu görürüz. Sosyolojik açıdan ise toplumsal değişim ana göstergesidir. Benim ve ailemin de içinde bulunduğu geleneksel köy yaşantısından modern yaşama-ki içeriği tartışılan bir üretim tarzına kör-topal geçişin tarihsel dilimidir. Yeni yazdığım ‘Sokak Futbolu’ kitabım bu tarihsel dönemdeki futbol-çocuk-sokak-mahalle-kişiler üzerinden bir kesiti anlatmaktadır. Fakat süreci de anlatmak için birtakım parametreleri gözden geçirmekte fayda var.
∗∗∗
1965 yılında İstanbul’a gelen ailemin temel dayanağı şehir yaşantısının avantajlarından yararlanarak çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmaktı. Ama bu kültürel değişimin bir zamana ve iradeye ihtiyacı vardı. Feodal yaşantıdan kurtulup kent-mahalle yaşantısı içindeki ekonomik ve sosyal farklılıkların yarattığı davranış kodlarındaki değişkenlikleri öğrenek kültürel bir tavır alınması gerekmekteydi. Ortabayır-Kardeşler Caddesi bizim için değişkenlikleriyle beraber yaşama tutunma yeriydi.
Burasının özelliği fabrikaların olduğu bölge olmasıdır ki tüm fabrikaların kapanıp yerine AVM-Kanyon, Metro Cıty, Dilek-yapılmasına rağmen otobüs durağının adı hala ‘Fabrikalar Durağı’ olarak devam etmektedir. İstanbul’a gelen ailelerin bu bölgelere yerleşmesi fabrikalarda rahat iş bulmalarından kaynaklandığından, yerleşim yeri olarak haliyle gecekondu bölgesi halini almıştı. O feodal ilişkilerin sürmesi neticesinden her gelen aileler kendi köylerindeki akrabalarını da yanlarına getirerek hemşerilik üzerinden gettolar........
© Birgün
