Bu ülke futbol oynamaya elverişli değil
Futbol ve siyaset günümüzde aleni olarak doğrudan her şekilde ilişki içindedir. Futbolun toplumsal etki gücü ve bir ‘rant’ organizasyonu nedeniyle hiçbir zaman siyasi gelişmelerden soyutlanamaz. Gerçek olan, futbolun egemenlerin-iktidarın elinde bir meşruiyet aracı olarak kitleleri kontrol altında tutan-alan bir uyuşturucu olduğudur. Futbolun, toplumsal ilişkileri yeniden üreterek, düzenin sürdürülmesinde önemli bir rol üstlendiği açıktır. Futbol ayrıca, insanlar için bir kaçış, bir topraklama aracı olarak da ciddi bir mekanizmadır. Milyonlarca insan için futbol, yaşamanın gündelik sıkıntılarından kaçışı sağladığı için-siyasette bundan hem nemalanır hem de bu süreci yönetir.
Futbol, kültür endüstrisinin bir ürünü olarak sermaye birikimi sağlamasından dolayı ve kitleleri oyalama-eğlendirme biçimi nedeniyle, en temelde, kitlelerin eleştirel donanımlarını pasivize ederken, onları kapitalizmin egemenliğine yerleştirir. Futbol bu yönüyle; basit bir oyundan öte, tarafların boyun eğmelerini sağlayan ve her hafta yenilenen bir ritüeldir. Borçlarının toplamı yaklaşık 42 Milyar TL olan üç büyükler üzerinden araçsallaştırma politikalara baktığımızda; her kulübün hiç de küçük olmayan uygulama alanları olduğunu görürüz.
∗∗∗
Toplumsal yapı içindeki sınıfların tüketimden ve üretimden gelen güçlerini kullanarak isteklerini alma eylemlerinin aksine, TFF-tüm kurullarıyla ve kulüpler siyasetin etki alnında kalarak kullanışlı aparat haline gelmiştir. Galatasaray, siyasetle iş birliği yapmanın verdiği güçle haksız rekabetin tüm........
© Birgün
