menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sözlük ya da gözlük!

23 16
20.04.2025

Çok “vatansever” mi demek gerek yoksa “dalgageçer” mi, bilmiyorum ama özellikle Almanya, Fransa gibi ülkelerde çalışıp yaşayan işçi vatandaşlarımızın memleket ve onu yönettiği söylenen iktidar bloğuna olan aşırı sevgileri göz yaşartıcı! Kısaca “ne yokmuş canım Türkiye’mde her şey var, bulmuş da bunuyorsunuz!” diye sürekli fırça atıyorlar yurdum insanına!

Ben de bi bakındım sağa sola, hak’katen dedikleri gibi her şey var mı diye araştırdım, baktım ki bazı şeyler olmadığı gibi, bir nev’i “temel ihtiyaç maddesi” sayılan önemli maddeler de yok. Sözlük düzeninde maddeler halinde sıralayayım istedim bunları!

Adalet: Deyince kimilerini gülme kimilerini öksürük tutuyor, acaba niye? Çokluğundan mı dersiniz yokluğundan mı?

Barış: Ha geldi ha gelecek, yolda, birazdan burada, az kaldı, ölme, yaz geldi, tuh, yine başka bahara kaldı!

Cumhuriyet: “Kendi gitti, adı kaldı yadigâr” dememek için çırpınıp duruyoruz, bi yakalasak onu halkçı, devrimci bir cumhuriyete çevirmek için, ne gerekirse yapacağız!

Çağdaşlık: Öyle bir kavram vardı değil mi, şuralarda bi yerde olacak, sandığın arkasına mı düştü, bi el verin de düştüğü yerden kaldıralım hey hanımlar, ağalar!

Demokrasi: Ah ahhh! Yaram derindir, ne sen sor ne ben söyleyim! Demok-raaaasi diye a’yı uzatanların diline kaldı! Kızınca da “vesayet” diyorlar, sizin devriniz bitti diyorlar, behey gafiller demokrasi benim babamın malı mı size de lazım değil mi? Değil demek ki!

Eleştiri: Eleştiri kültürünün olmadığı, izin verilmediği yer ya diktatörlüktür ya da din devletidir! Türkiye Allah’a şükür ikisi de olmadığı için eleştiriden bu korku ne? Yakında, “adımı söylesem acaba sakıncalı bulunup içeri atılır mıyım?” korkusuyla adını unutacak insanlar!

Fakirlik: Bana göre var da, olmaz mı hem, katlanarak artan bir fakirlik var, fakat yine yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız ve onların memleket içinde kafa tokuşturdukları vatandaşlarımıza göre, bunlar heeeeep algı, hani var mı açlıktan ölen, herkesin elinde son model telefooooon diyesilermiş!

Günah: Eskiden günah vardı, halk kültürü kimi olumsuz davranışları böyle adlandırırdı, şimdi günah filan kalmadı, onun yerini dinsel bir terim olan haram aldı, o........

© Birgün