Demokrasi mücadelesi Almanya’yı zorlayacak
Almanya’da medya Türkiye’deki gelişmeleri “demokrasi mücadelesi” olarak gösteren geniş ve ayrıntılı haberlerle gün be gün kamuoyuna iletiyor. Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin çeşitli kentlerde gerçekleştirdiği dayanışma ve protesto eylemleri de medyada geniş bir biçimde yer alıyor. Tabii bu arada başta Başbakan Scholz ve Dışişleri Bakanı Baerbock olmak üzere devletin üst düzey temsilcilerinin, siyasi partilerin dış politikayla ilgili sözcülerinin bu konuyla ilgili Türkiye’de genellikle “sert” olarak değerlendirilen tepkileri de yayınlandı.
Siyasi partilerin temsilcilerinin ya da tek tek politikacıların tepkilerinin sert olduğu söylenebilir.
Örneğin bu vesileyle halen dondurulmuş olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin resmen sonlandırılması ya da Türkiye’ye silah ihracatının sonlandırılması taleplerini de dillendirenler oldu.
Ancak hükümetteki politikacıların ya da hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamalar hiç de “sert” olmadı.
Alman medyasında Türkiye’yle ilgili haberlere eşlik eden analizlerde bu tepkiler “dengeli”, “ılımlı” ve “diplomatik” olarak değerlendiriliyor, yapılan açıklamalarda “cesurca olmayan ifadelerin” seçildiği belirtiliyor. Kimi analistler tabii ki bu durumu eleştiriyor ve “Türkiye’de demokrasinin tamamen yıkılmasının Avrupa için de büyük bir kayıp olacağı” uyarısında bulunuyor. Ama kimileri de hükümetin bir yandan “demokrasi için mücadele eden sivil toplum”, diğer yandan da “kendisine her zamankinden daha da muhtaç olunan güçlü Erdoğan’la” karşı karşıya........
© Birgün
